Vodič za kupnju sušilice rublja
Sušenje rublja je lako, pitaj me kako

Iako nije esencijalni dio kućanstva, sušilica rublja je poslana od samog Boga da nas spasi svakodnevne gnjavaže oko sušenja. Svakako da je sušenje na proljetnom povjetarcu ekološki i ekonomski najprihvatljivije, no u današnje vrijeme kada živimo u "petoj brzini“ nemamo baš vremena ovisiti o vremenskim prilikama, posebno danas kada je pogađanje vremenske prognoze postalo kao igranje lutrije  – a ne dobiva nitko.

Dolaskom jeseni i zime, zaista ne postoji ništa gore od raširenog sušila za veš usred dnevnog boravka koji htio, ne htio, upija mirise dnevne rutine ukućana. Zato su sušilice ovdje da nam olakšaju život i da uvijek imamo spreman onaj komad odjeće koji baš danas želimo odjenuti.

Kako bi odabrali pravu sušilicu za svoj dom, napisali smo par „zlatnih pravila „ koja treba slijediti u odabiru svoje sušilice.


Modeli sušilica rublja

Primarno se sušilice razlikuju u dvije stvari – Kondenzacijska ili Ventilacijska sušilica.

Ventilacijska sušilica radi na principu usisavanja zraka iz okoline i ispuštanja vrućeg zraka u ventilacijsku cijev. Ove sušilice rade na nižim temperaturama stoga troše manje električne energije te su vrlo efikasne. No, problem koji se javlja kod ventilacijskih sušilica je mjesto na koje ćete ovu sušilicu staviti jer je potrebno imati taj odvod vrućeg zraka što zahtjeva dodatni angažman u zidarsko bušačkim poslovima koji nisu uvijek najpoželjniji. Posebno ako vam to stvara ozbiljnu komplikaciju u prostoru.

Zato su napravili kondenzacijsku sušilicu koja također usisava zrak iz okoline, prenosi ga u bubanj i hladi kroz kondenzator te sprema u poseban odjeljak. Taj odjeljak je preporučljivo prazniti nakon svakog sušenja. Neki modeli sušilica imaju mogućnost povezivanja posude za kondenzat s odvodnom cijevi pa se više posuda nikad ne treba prazniti ručno. ­­Kako kondenzacijske rade na višim temperaturama veći su potrošači električne energije, pa su u pojedine sušilice dodali i toplinsku pumpu koja smanjuje potrošnju struje. Kondenzacijske sušilice s toplinskom pumpom su nešto skuplje, no ta investicija će dugoročno spasiti i vas i vaš novčanik.


Pozicija sušilice

Ventilacijske sušilice se u stanu li kući postavljaju tamo gdje možete instalirati ventilacijsku cijev koj će vrući zrak odvesti izvan prostora. To znači da je ne možete staviti bilo gdje, osim ako ste se toliko zaljubili u tu sušilicu da ste spremni probušiti pola stana samo da je možete gledati u svojoj kuhinji.

Kondenzacijske sušilice se mogu staviti bilo gdje – ali doslovno. Treba vam samo utičnica i to je to. Ljudi ih stavljaju u ugradbene ormare, u hodnik, kuhinju, boravak i naravno kupaonice. Dobra je stvar što je sušilica toliko lagana da je možete staviti na perilicu rublja. Svaka sušilica ima vakumirane nogice koje sprečavaju „skakanje“ mašine pa vas neće infarkt strefiti dok čekate da se osuši vaša omiljena haljina.

Mašine su standardnih dimenzija visine do 85 cm, te širine do 66 cm i visine 60 pa stanu i ispod kuhinjske radne plohe bez problema.


Kapacitet

Sušilice se proizvode u nekoliko varijanti ovisno o kapacitetu bubnja. A što ćete odabrati ovisi o tome koliko tjedno sušite veša i koliko imate ukućana. Treba imati na umu da veći bubanj, odnosno kapacitet znači i veću potrošnju energije. Stoga je uputno razmisliti koliko realno sušimo veša i da li nam baš treba bubanj od 9 kilograma ili bi nam dobro došla i ona od 5 kg.

Standardno, četveročlana obitelj će koristiti bubanj od 7-9 kilograma, dok će samac ili dvočlana obitelj koristiti onu od 5 kilograma.


2u1 - sušilica i perilica zajedno

Ovaj model poteže raspravu kojoj nema kraja. Oni koji imaju odvojenu sušilicu od perilice kunu se da je to najbolje rješenje, a oni koji imaju 2u1 tvrde da ne postoji bolji izum još od otkrića vatre. Svakako da su odvojeni uređaji bolji jer sušilica koja ima samo funkciju sušenja će biti trajnija i definitivno ima tehnološke prednosti od ove u 2u1. No, sama logika nalaže da će uređaj biti trajniji ako ispunjava samo jednu funkciju.

2u1 perilica/sušilica ima osnovnu prednost a to je prostor. Iako je praktično, pogled u  kupaonici na perilicu i na njoj postavljenu sušilicu nije impresivan osim ako nemate mogućnost da to zaklonite ormarom ili pregradom. Kombinacija sušenja i pranja u jednom uređaju dakle štedi prostor i manje kupaonice na zatrpava metalom i plastikom, a za obitelj koja nema previše odjeće za prati je idealna. Opereš, ne vadiš odjeću van već samo prebaciš na sušenje. Odjeća će se osušiti jednako kao i u samostalnoj sušilici, no potrebno je paziti na zapremninu. Pranje i sušenje nemaju isti kapacitet pa ako planirate odmah poslije pranja prebaciti na sušenje, u startu stavite manje odjeće na pranje. Uostalom, manja je mogućnost gužvanja i odjeća će se sigurno bolje oprati i posušiti.

Tehnologija koja nas prati u stopu

Svi volimo tipkati po gumbićima pa ni sušilica nije iznimka. Puno je funkcija a potrebno je obratiti pozornost na sljedeće:

Senzori

U nekim sušilicama odjeća izađe blago vlažna. Zato je tu senzor koji definira suhoću vaše robe (ne drži se procijenjenog vremena već se prilagođava temeljem količine i vrste materijala  tijekom sušenja). Sušilice sa senzorom su malo skuplje no „on the long run“ taj se dodatak sam isplati preko računa za struju.

Child Lock 

Vrlo korisna funkcija kada imate znatiželjnu dječicu. Sprječava klince da pogase ili upale sve funkcije ili da, u nedostatku druge ideje, odluče posušiti mačku u sušilici što je sasvim logično, zar ne?

Odgoda sušenja

Ako kod kuće imate pospance koji spavaju do podneva i ne žele nikakve zvukove u kući osim cvrkuta ptičica, a vi žurite na posao i ZNATE da se oni neće sjetiti upaliti sušilicu, tu je spasonosni gumbić – odgoda sušenja. Ako želite i uštedjeti na potrošnji struje onda s odgodom sušenja možete sušiti preko noći kada je struja jeftinija.

IonTech

Ova funkcija obogaćuje rublje negativno nabijenim ionima koji smanjuju nabore, te stvaraju okruženje bez većine alergena i loših mirisa.

Steam Tech

Dodatni tretman parom na kraju programa za zaglađenije rublje.


Vrijeme kada su sušilice bile na zlu glasu je prošlo. Ne uništavaju odjeću već je čuvaju, a ujedno čuvaju vaše vrijeme. Današnji modeli poput WaveActiv sušilica iz Gorenja sadrže najsuvremenije tehnologije sušenja rublja, odgovaraju najvišim ekološkim standardima te ih karakterizira energetska učinkovitost do A+++. Imaju preko desetak programa za sušenje od pamuka, sintetike, zavjesa, do onih koji uklanjaju grinje i skidaju alergene. A sada Gorenje ima i promotivnu ponudu u kojoj uz kupljenu perilicu i sušilicu na poklon dobijete štapni Gorenje usisavač.  

Danas je razvoj tehnologije olakšao život u mnogim segmentima pa tako i kada je riječ o rublju. Još samo čekamo da „upgradaju“ muškarce na novi OS kako bi to rublje ponekad i izvadili iz sušilice, ali čini se da nam za to treba izvanzemaljska tehnologija.


Kako odabrati najbolji hladnjak za svoj dom?