Tipovi i oblici kuhinja - prednosti i mane

Svi maštamo o savršenoj kuhinji. I trebamo, jer ona je središte našeg doma i većinu vremena upravo provodimo u kuhinji. Bez obzira imate li malu ili veliku kuhinju ona uvijek može savršeno dobro izgledati i biti iznimno funkcionalna.

U ovom tekstu ćemo proći sve oblike kuhinja i navesti njihove prednosti i mane.

Prvo na što bi trebali pomisliti prilikom izrade kuhinje je kuhinjski trokut kojeg čine sudoper, štednjak i hladnjak, a odnosi se na njihovu međusobnu udaljenost. Glavni princip je da te tri točke trebaju biti dovoljno blizu da smanje nepotrebne korake i energiju, ali ipak i dovoljno daleko da osiguraju nesmetano kretanje. Više o kuhinjskom trokutu možete pročitati na ovom linku.


Linearni oblik - kuhinja u jednoj liniji

Svi kuhinjski elementi, radne površine i kuhinjski aparati nalaze se u jednom nizu.

Linearni oblika najčešći je kod malih kuhinja iako ga se može naći i u velikim modernim kuhinjama.

Prednosti:

  • Ovakva kuhinja idealna je za uske prostore, male prostore i prostorije otvorenog tipa

Nedostaci:

  • Kuhinja u jednoj liniji nije baš najfunkcionalnija za one koji često kuhaju, jer se ne može postići radni trokut i obično ima manje prostora za radnu površinu. Također, ako često 2 osobe zajedno kuhaju u obitelji onda ovaj oblik možda i nije najbolje rješenje, jer će si kuhari često međusobno smetati.


Galerijski oblik - kuhinja s dva paralelna niza

Ovakva kuhinja raspoređena je na dvije suprotne strane i vrlo je učinkovita, jer omogućuje pravilan kuhinjski trokut. Ovakve kuhinje često su vrlo prohodne i dopuštaju da više osoba priprema obrok u isto vrijeme. Udaljenost između dva suprotna niza trebala bi biti najmanje 120 cm kako biste mogli nesmetano otvarati ladice i ormare te kako biste imali dovoljno prostora za kretanje. Npr. kada otvorite vrata perilice trebate imati dovoljno prostora da možete proći, a ne da svaki put kada želite proći morate zatvoriti vrata.

Ako imate mogućnosti, jednu stranu kuhinje možete otvoriti i napraviti otvorenu radnu jedinicu ili prostor za druženje i tako povezati kuhinju s blagovaonicom ili dnevnim boravkom.

Kako su ove kuhinje često prohodne razmislite o kupnji kvalitetnijih ormarića kako se prilikom čestog otvaranja i zatvaranje oni lošije kvalitete ne bi brzo uništili.

Prednosti:

  • više osoba istovremeno može pripremati obrok, a da si međusobne ne smetaju

  • ako se dobro isplanira ovaj oblik može biti savršeno funkcionalan

  • sve što trebate u kuhinji dostupno je s obje strane

  • dobar oblik za uske prostorije – ali u uskim prostorijama izbjegavajte visoke ormare, jer ćete još više naglasiti uski prostor i izaberite svjetlije boje kako bi vam kuhinja izgledala veća i prozračnija.

  • ako se dobro isplanira ovaj oblik može biti savršeno funkcionalan

  • sve što trebate u kuhinji dostupno je s obje strane

  • dobar oblik za uske prostorije – ali u uskim prostorijama izbjegavajte visoke ormare, jer ćete još više naglasiti uski prostor i izaberite svjetlije boje kako bi vam kuhinja izgledala veća i prozračnija.

Nedostaci:

  • u nekim kuhinjama se može dobiti dojam kao da ste u hodniku 

  • ako je premalena udaljenost između dvije suprotne strane kretanje će biti ograničeno


Kuhinja u obliku slova U

Kuhinja u obliku slova U obično koristi tri zida ili 2 zida sa šankom. Vrlo je funkcionalna i može stvoriti savršeni radni trokut. U Ovakvim kuhinjama uvijek ima dovoljno prostora za aparate, radnu površinu i pohranu. Optimalna udaljenost  sa svih strana trebala bi biti 2 m kako kuhinja ne bi bila previše zagušena. Ovo pravilo je iznimka kod malih kuhinja gdje to jednostavno nije moguće. Ako je prostor zaista velik u sredini se može staviti otok kao mjestu za druženje ili dodatna radna jedinica.

Kako ova kuhinja ima 2 kuta bitno je naći dobra kutna rješenja i  mehanizme kako bi se svaki prostor u kuhinji iskoristio do maksimuma.

Prednosti:

  • velika radna površina i mnogo prostora za pohranu

  • sa svih strana ste okruženi radnim površinama i aparatima

  • odličan izbor i za velike i za male kuhinje

  • više osoba u isto vrijeme može pripremati obrok a da se međusobno ne ometaju

Nedostaci:

  • ako se glavne radne jedinice postave predaleko stvaraju nepotrebno kretanje po kuhinji

  • kutovi u kuhinji zahtijevaju posebna rješenja kako bi bili maksimalno iskoristivi što iziskuje veći trošak od običnih ormara



Kuhinja u obliku slova L

To je kuhinja na 2 zida pod pravim kutom. Ovaj oblik kuhinje jedan je od najkorištenijih, najpopularnijih i najklasičnijih oblika i to zato što je vrlo prilagodljiv i funkcionalan. Omogućuje pravilan kuhinjski trokut i dovoljno prostora za radnu površinu i pohranu.  Može se kombinirati sa šankom ili otokom i tako kuhinju otvoriti prema blagovaonici i dnevnom boravku kako biste zajedno s obitelji uživali dok pripremate obrok.

Prednosti:

  • omogućuje kuharu funkcionalni radni prostor

  • zahtjeva malo prostora

  • prilagodljiv za otvorene, zatvorene i poluotvorene kuhinje

Nedostaci:

  • u velikoj kuhinji lošom organizacijom uređaji bi mogli biti previše udaljeni

  • problem kuta, ali uz današnje mehanizme i razne ideje taj kut može postati savršeno iskorišten prostor.




Kuhinje s otokom

Kuhinje s otokom danas su vrlo popularne. Kuhinjski otok može biti prava mala kulinarska oaza i zaista može uljepšati sam izgled kuhinje. On povezuje kuhinju s ostalim prostorijama. Može biti kao radna ploča, mjesto za objedovanje i druženje, mjesto za kuhanje s pločom za kuhanje ili ugradbenom pećnicom. Također može biti prostor sa sudoperom i perilicom suđa. Mogućnosti su zaista velike, a sve ovisi o našim željama i mogućnostima koje nudi prostor.

Važno je ostaviti barem 120 cm prostora oko otoka kako bi se mogli nesmetano kretati i kako biste mogli otvoriti sva vrata i ladice. Pazite na koje strane će te staviti hladnjak, sudoper i ploču za kuhanje kako vam otok ne bi smetao dok  kuhate i pripremate hranu.

Prednosti:

  • povezuje kuhinju s ostalim prostorijama

  • višenamjenski je i vrlo učinkovit

  • može biti savršeni prostor za pohranu i mjesto za druženje

Nedostaci:

  • zauzima puno prostora pa je prikladan samo za veće prostore

  • pogrešnim dimenzijama otoka kuhinja može postati prenatrpana

  • stavljanjem otoka na krivo mjesto i ne pazeći na udaljenost od ostalih jedinica kuhinja će postati neprohodna i zagušena

  • veći trošak zbog dovoda struje i vode u sredinu prostorije




Naravno da će kuhinjski oblik uvelike ovisiti o prostoru koji imate predviđen za kuhinju, ali ako radite kuću  ili imate roh bau prostor onda možete unaprijed odlučiti koji oblik kuhinje želite. Odvojite vrijeme  i razmislite kakvu kuhinju želite i koja je njena najvažnija funkcija i tek tada donesite odluku.

Par savjeta:

  • Optimalna udaljenost između ormarića je 120 cm dok je minimalna  90 cm

  • Optimalna visina kuhinje je od 90 do 100 cm (za ljude visine od 160 – 190 cm).  Većinu vremena u kuhinji stojimo tako da je jako važno da visinu kuhinje prilagodite svojim potrebama. Obavezno prije naručivanja provjerite da li se kuhinja može visinski.

  • Optimalna visina gornjih elemenata je 46 - 48 cm od radne ploče

  • Poželjno je da su gornji elementi plići, jer dublji elementi vam mogu dosta smetati

  • Najčešća dubina ormara je od 60 -65 cm ili ju vi možete prilagodite vašim uređajima

  • Ostavite 30 cm radne površine pokraj svih glavnih uređaja i pazite da imate dovoljno radne površine pokraj ploče za kuhanje kako biste mogli odložiti sastojke, vruće lonce itd…

  • Ladice su preglednije od klasičnih ormara jer se cijeli sadržaj vidi odozgora i nema potrebe za saginjanjem. Ladice mogu biti osvjetljenje, omogućuju odličnu preglednost i organizaciju zahvaljujući raznim sustavima za organiziranje.

  • Perilicu posuđa stavite blizu sudopera i smeća

  • Minimalno mora biti 100 cm slobodno ispred perilice posuđa i pećnice kako bi se mogli nesmetano kretati po kuhinji

  • Privikavajte se na razvrstavanje otpada i odmah u početku odredite mjesto za otpad, jer kasnije će vam možda faliti prostora

  • Ako su vrata ili ladice za ormariće blizu blagovaonskog stola onda je potrebno ostaviti minimalno 135 cm od ruba stola do prednjeg dijela ormarića.

Odvojite vrijeme za raspored u kuhinji. Prilagodite ga svom načinu života. Radne ploče i fronte ormarića uvijek možete lako promijeniti, ali raspored je puno teže mijenjati kada jednom montirate kuhinju. Razgovarajte s drugima, potražite savjete i skupite sve ideje prije nego naručite kuhinju. Osim toga, dizajneri uvijek imaju mnoštvo savjeta kako bi vam napravili funkcionalnu i lijepu kuhinju po vašim željama.


Kuhinjski trokut - pravilo ili ne?