Stolarske ili tvorničke kuhinje po mjeri?

Tvornički proizvedene kuhinje po mjeri ili kod stolara-  pitanje je sad!


Kada spomenete prijateljici da planirate obnoviti kuhinju ili ste konačno uselili u vlastitu nekretninu, vjerojatno ste obasipani preporukama ovih ili onih proizvođača kuhinja, stolara, prijatelja i rođaka koji su odlični i jeftini. I da, vjerojatno je susjedi kuhinja dobra, nekome i odlična, a netko i dan danas žali što je išao linijom prijateljske preporuke da je Marijan baš onaj stolar koji će vašu kuhinju pretvoriti u Masterchef oazu jer se to nije dogodilo.

Projektiranje

Prvi korak pri odabiru kuhinje je svakako projektiranje kuhinje. U salonima kuhinja gdje se naručuju tvornički izvedeni i obrađeni kuhinjski elementi, bez detaljnog projektiranja nije moguće složiti kuhinju. Projektant će s vama proći svaki detalj kuhinje, uzeti će u obzir sve smjernice za izradu funkcionalne kuhinje i upozoriti vas ako vaša želja nije u skladu s prostorom.


Projektiranje kuhinje u 3D programima moguće je i online tako da ne morate napuštati svoj dom, a može se projektirati i u salonu, gdje ćete odmah i odabrati materijal. Ako nemate ideju kakvu kuhinju odabrati, projektant će vam pokazati stotine kuhinjskih dizajna. Dakle, u studiima koji dizajniraju kuhinje, dobijete kompletno rješenje i procjenu troškova. A u Studiu Plus projektiranje je besplatno.  

Kod stolara su stvari malo drugačije. Naime, iako dosta stolara danas može projektirati kuhinju temeljem iskustva, mnogi su ipak više tehnički potkovani, dok je dizajn najćešće u zadnjem planu. Ujedno, 3D projektiranje nije opcija koju možete dobiti od svakog stolara, pa se često nađete u situaciji da gledate u 2D nacrt koji nikako ne može predočiti vaš  prostor.

Glavna prednost kod stolarkih kuhinja je što vam ormarić zaista može biti širine 63 cm dok kod tvorničkih kuhinja je ta dimenzija 60 cm. Imaju elemente 15,30,40,45,60 itd..ali 18 cm nemaju. Ali to ne znači da vam se neće tvornička kuhinja uklopiti u prostor, dizajneri će samo prilagoditi sve ostale ormare i dobit ćete kuhinju koja odgovara vašem prostoru.

Veliki plus kod tvorničkih kuhinja je što ih možete doživjeti i osjetiti u salonima pa si možete i zamisliti kako će to u vašem domu izgledati.

Materijali za kuhinju

Odabir materijala i njegova obrada  je definitivno nešto što će determinirati trajnost vaše kuhinje. Kuhinje se mogu raditi od iverala, iverice, Medijapana (MDF i HDF), akrila ili punog drveta. Iako je i tvornički izrađenim kuhinjama, kao i stolarskim, na raspolaganju isti materijal od kojeg će se raditi unutarnji i vanjski dio kuhinje, te ručke i ostali dodaci, postoji jedna izrazito važna razlika – u obradi.


Naime, stolarski obrađeni materijal nikada ne može dati onu razinu „finoće“ i glatkoće u obradi površine kakvu daje tvornička obrada. To je naprosto tako, ljudski faktor koji ne može postići perfekciju kao mašina. Ujedno, malo je stolara koji su u mogućnosti raditi s materijalima poput betona ili metala koji su sve više popularni u modernom dizajnu kuhinje jer je za njih potrebna posebna obrada i rukovanje.

Mjesta za odlaganje

Stolarske kuhinje su uglavnom jednostavnije i drže se nekih klasičnih dizajna. Vjerojatno ćete kod stolarske kuhinje dobiti lijepu kuhinju, no uvidjeti ćete manjak opcija za odlganje koje nude tvornički izrađene kuhinje. A opcija ima nevjerojatno puno.

Košare, izvlačni elementi, skriveni boxevi, posebno iskorišteni prostor za odlaganje smeća, izvlačni dodaci za začine, utori za ladice po mjeri i još mnogo toga. Pa onda je tu i rasvjeta koja je izuzetno bitna, a u tvorničkoj varijanti može biti sve što želite.


Cijena kuhinje

Kamen spoticaja i za najhrabrije. I nekako uvijek prevladava mišljenje da je stolar povoljniji.

Kod stolara krenemo s jednom cijenom, a možemo završiti na drugoj što nikad nije niža cijena od početne. U planiranju budgeta za uređenje stana ili kuće, uvijek je dobro imati 15% veći budžet, no zna se dogoditi da cijena naraste i za 20-30%. A zašto? Upravo iz razloga jer u startu nije bilo onih koraka koji su jako bitni a to je projektiranje kuhinje sa svime što je potrebno, do najsitnijih detalja.   

U tvornički proizvedenim kuhinjama po mjeri nema iznenađenja po pitanju financija. Ono što se dogovori u startu i što klijent odabere u okviru svog definiranog budgeta tako ostaje i na kraju.

Montaža kuhinje

Dogovorili ste sa stolarom kuhinju i dogovor je da dolazi instalirati kuhinju u ponedjeljak i da će montaža trajati do  srijede. Nažalost, nešto se dogodilo pa je ipak prebacio na srijedu pa do petka. Nema problema, jedva čekate svoju kuhinju i prvi ručak, čekali ste mjesec dana, možete još koji dan.

No, u srijedu se ustanovi da nešto nije dobro izmjereno, da zid nije ravan pa će morati modificirati jedan ormarić. E sada kreću problemi. Naime, sva aparatura će vam ostati u kuhinji jer nema smisla da sad odnose sve bušilice, cirkulare i ostali materijal natrag u radionu kada će se vratiti za dan ili dva. Sad je već montaža produljena na tjedan dana od planirane a već pet dana imate kaos u stanu.

Kod tvornički proizvedenih kuhinja nema greške kod izmjere niti kod proizvodnje. Ujedno, montaža traje maksimalno dva dana ukoliko se radi o zahtjevnijoj kuhinji. Nema rada u kući i vrijeme montaže je definirano i od dogovora se odstupa jedino na zahtjev klijenta.


Put do savršene kuhinje može biti „trnovit“ ili jednostavan. Važno je da unaprijed znate što želite i kojim pristupom se uhvatiti u koštac sa svojom novom kuhinjom. U salonima sve odradite u nekoliko koraka, a kada vam stolar radi kuhinju ponekad sami morate tražiti materijale po dućanima i trošiti svoje vrijeme.

U svakom slučaju, i stolarske i tvorničke kuhinje imaju svoje prednosti i mane. Ako ste se već odlučili na kuhinju po mjeri, ne bojte se eksperimentirati, skupite ponude i uživajte jer proces kreiranja kuhinje je pravi užitak.

Online planiranje kuhinje iz udobnosti doma - u samo par koraka do nove kuhinje