Male kuhinje koje odgovaraju vašem prostoru veličinom i dizajnom

Naravno da svi sanjamo da kuhamo u nekoj genijalnoj i velikoj kuhinji koju smo vidjeli na Instagramu ili Pinterestu. Sanjarimo o velikoj kuhinji, sa svim mogućim aparatima, otokom, šankom i velikim stolom za blagovanje. Nažalost, većina nas nikada neće ostvariti svoj san, jer je nedostatak prostora osnovni problem, a posebno onih koji žive u manjim stanovima. Baš je zato od izuzetne važnosti izraditi kuhinju po mjeri koja će svaki centimetar prostora iskoristiti za odlaganje i kuhanje.

Svi koji žive u manjim prostorima složit će se da je funkcionalnost na prvom mjestu, a ovdje donosimo i par ideja kako funkcionalnost dati i dašak glamura koji će odgovarati vašem stilu i prostoru.


Mala kuhinja u službi mog stila

Da bi ostvarili svoju viziju male kuhinje po mjeri morate uzeti u obzir nekoliko faktora – da li se prostorija koristi i za druženje, način na koji pripremate hranu te stil kompletnog doma. No, najvažniji faktor je definitivno tlocrt i veličina prostora. Važno je zapamtiti da svaki stil možete staviti u kuhinju manjih dimenzija, od tradicionalnog do modernog, dok je za velike kuhinje i otvorene prostore ipak prikladnije imati moderni dizajn.

Šarmantni detalji kao što su police sa začinima, šareni podovi, rustikalni tepisi i zanimljive zavjese čine veliku razliku u uređivanju kuhinje. Postavljanje pećnice, ploče za kuhanje i sudopera na netradicionalna mjesta još su jedan način za personalizirati malu kuhinju. Čak je i perilica za rublje odlično rješenje za kuhinju ako je kupaonica još manja, a izradom kuhinje po mjeri perilica za rublje može biti skrivena od pogleda.

Uz malo mašte i dobar raspored, možete urediti kuhinju po svom stilu i po posljednjim trenovima u svijetu interijera.

Iskoristi prostor do maksimuma

Koristite ladice i ormariće. Ormarići su odlični, posebno s današnjim sustavima za odlaganje i izvlačnim elementima, a ladice su neizostavni dio bilo koje kuhinje.

Prostor koristite tako da se elementi kuhinje protežu do stropa, od jednog do drugog ruba. Ako vas muči visina, uvijek imajte pri ruci mali stolić za penjanje, a na najviše police odlažite stvari koje rjeđe koristite u svojoj kuhinji.

Ako želite šank, složite ga da bude i radna ploha i šank i ormarić za odlaganje. Bilo da je riječ o tradicionalnoj ili modernoj kuhinji, kada se radi kuhinja po mjeri prostor je maksimalno iskorišten i podiže vrijednost kuhinje i same nekretnine.


Poludi do kraja

Općenito je mišljenje da male kuhinje moraju biti minimalističke, jer su male pa moraju biti strogih linija da bi bile uredne. To je potpuno krivo. Male kuhinje su baš prostor koji može izraziti vaš stil i način života. Unesite dašak glamura u svoju kuhinju, dodajte malo ekstravagancije odabirom kamene radne plohe, zlatnih ručkica, baršunastih stolica ili ekskluzivne rasvjete.

Ideja da svijetli tonovi kuhinje otvaraju prostor je točna, no dizajneri već neko vrijeme unose tamne detalje i veće radne plohe te lagano razbijaju mit da će tamna kuhinja zatvoriti prostor. Naravno, kod takvog kombiniranja je potrebna stručnost kuhinjskog specijalista koji se u potpunosti razumije u kombiniranje boja, materijala i funkcionalnosti.

Ne zaboravite da kuhinju radite za sebe i potpuno ju prilagodite svojim navikama i potrebama. Ne bojte se eksperimentirati ako imate malu kuhinju, dapače, dajte joj svoj štih i učinite ju jedinstvenom i samo vašom.

Ako vam ipak zatreba mala pomoć uvijek nam se možete obratiti.

Savjeti Za Uređenje Velike Kuhinje