Kuhinjski otok - kako odabrati pravi

Gledate li kuhinje s Pinteresta ili surfate po Instagramu, sigurno ste naišli na one kuhinje koje izgledaju kao iz filmova - i svaka ima kuhinjski otok. Danas je nezamislivo raditi kuhinju, a da se barem ne uzme u obzir može li se kuhinjski otok implementirati u prostor.

U ovom blogu donosimo praktične savjete kako da i vaša kuhinja, ako prostor to dozvoljava, završi  na Instagramu gdje će se vaši followeri diviti vašem centralnom mjestu u kući ili stanu. U Americi su kuhinjski otoci popularni odavno, a kod nas su se popularizirali u posljednjih 10 godina i doživjeli pravi boom na kuhinjskom tržištu.

Zašto kuhinjski otok?

Otok je poseban dio kuhinjskog namještaja koji se nalazi u središnjem dijelu kuhinjskog prostora, a koji ujedno može služiti kao šank ili stol za objed, te odvaja prostor kuhinje i dnevnog boravka.


Kao i sve drugo, otoci imaju svoje prednosti i mane.

Prednosti kuhinjskog otoka

  • Zahvaljujući upotrebi otoka u kuhinji, sve što vam je potrebno je pri ruci, postoje mnoge radne površine, prostrano je i bolje je organizirana kuhinja

  • Otok izvrsno dijeli kuhinju od sobe

  • Može poslužiti kao stol za objed ili šank

  • Dok kuhate istovremeno se družite s ostatkom obitelji i prijateljima


Nedostaci kuhinjskih otoka

  • Otok zauzima nekoliko dodatnih kvadratnih metara prostora, što nije moguće za bilo koju kuhinju

  • U stambenim zgradama možda nije moguće implementirati vodovodne cijevi i odvod ako želite postaviti sudoper na otok. Moguće su značajne investicije kako bi se to izvelo i to sve pod uvjetom da je deka dovoljno debela da bi se cijevi uopće sprovele. Struka kaže da deka mora biti najmanje 16 cm da bi se to izvelo.

  • Otok je dobar za četveročlanu obitelj, no ako vas ima više u obitelji ili često imate goste, potrebno je imati i pravi stol za objedovanje, osim ako vam nije problem da gosti sjede u boravku i mrve po vašem novom trosjedu.

Oblici otoka

Naravno, otok mora biti u skladu s kuhinjom, dizajnom i teksturom. Najpopularnijim otokom se smatra pravokutni oblik, a pored toga postoje i kvadratni, ovalni ili čak okrugli otoci.

Funkcionalnost kuhinjskog otoka

Najprije odlučite koja će biti glavna funkcija vašeg otoka. Da li će on biti kao radna jedinica, stol za objedovanje ili oboje. Što god da odaberete svi elementi otoka moraju biti praktični.

Otok ima prostor ispod radne ploče, a moguće je iskoristiti i prostor iznad radne ploče.

Na otok se obično stavlja sudoper te često ploča za kuhanje. S obje strane ima prostora za rad, za pripremanje namirnica, rezanje, sjeckanje, valjanje tijesta ili mariniranje mesa. Naravno, ne morate staviti ništa ako ne želite, može vam služiti samo  kao dodatna radna jedinica i šank/blagovaonica.


Donji dio kuhinjskog otoka može se organizirati kao skladišni sustav za posuđe, kuhinjske potrepštine, te postati mjesto za ugrađene aparate - mikrovalnu pećnicu, pećnicu, mali hladnjak, a ponekad i perilicu suđa.

Ovdje također možete postaviti police za knjige s receptima, suvenire, kutije s kuhinjskom opremom ili imati onu ladicu „ svaštaru“ u kojoj se nalazi sve što nema svoje jasno mjesto u stanu. Svi imamo takvu ladicu kod kuće.


Ploča za kuhanje na otoku

Ovaj tipični otok s pločom za kuhanje zahtjeva dodatnu investiciju u obliku nape. Napa, kao nužni dio svake kuhinje u slučaju kuhinjskog otoka mora biti instalirana na strop iznad ploče za kuhanje. Naravno, ta napa bi trebala imati i rasvjetu kako bi bolje vidjeli je li taj luk proziran ili je već pocrnio. Dobra rasvjeta u kuhinji radi onu razliku između finog ručka ili zvanja dostave jer je ručak zagorio. A uputno je i kloniti se društvenih mreža za vrijeme kuhanja jer se knjige mogu napisati o zagorenim ručkovima, propalim večerama i nezadovoljnim ukućanima, jer je kuhar bas gledao nešto na Facebooku.

Još bolja opcija koja isključuje postavljanje nape je – BORA – ploča za kuhanje s integriranom napom. Zaboravite paru i mirise koji se šire po cijeloj kuhinji, jer Bora rješava sve – usisava mirise odmah iz lonca. Moguće ju je staviti bilo gdje pa se zato i vrlo često montira na kuhinjske otoke. Više informacija o ovom fantastičnom proizvodu možete pročitati u našem blogu Bora Napa – Kuhinje sa Stilom.


Ako nemate ploču na otoku već ste se odlučili za sudoper ili samo radnu plohu, prostor iznad otoka može biti idealan za postavljanje viseće police ili rasvjete.

Kuhinjski otok u stanu

Ako imate kuhinju s najmanje devet kvadrata, onda je otok odličan izbor. Naravno, idealno je postaviti kuhinju s otokom u prostor koji će također biti i dnevni boravak. Kao što smo već napomenuli, ne ginu vam dodatni troškovi oko instalacija, ali ta je investicija ništa u odnosu na užitak kuhanja, a i vaši ukućani svjedoče vremenu i trudu koji ulažete dok kuhate.

U maloj prostoriji, ako dobro rasporedite elemente, kuhinjski otok možete optimalno koristiti i svaki centimetar prostora bit će iskorišten. Naravno, to je sve pod uvjetom da radite kuhinju po mjeri.


Kuhinjski otok u kući

Naravno, u velikim prostorima, poput kuće ili vikendice, kuhinjski otok dobiva svoju pravu dimenziju. Ovdje se doista možete igrati s dizajnom, oblikom i teksturama. Osim što će izgledati fantastično, kuhinjski otok u prostranoj kuhinji koja je spojena s boravkom ili velikom blagovaonom u vama će probuditi chefa, a jutarnje kave uz surfanje po Instagramu ili Facebooku ( ili novinama ako tko to još čita) bit će ugodnije i ljepše nego ikada.


Potreban prostor

Postaviti komad namještaja kao što je kuhinjski otok idealno je ako su dimenzije kuhinje najmanje 16 m2, a još je bolje ako imate na raspolaganju 20 – 25 kvadrata. Kao što smo već rekli, u stanu je moguće imati otok s najmanje 9 kvadrata, s tim da kuhinja mora biti praktična i funkcionalna.

Veličina otoka

Dimenzije otoka se biraju pojedinačno, ovisno od veličine sobe, a u obzir se moraju uzeti i potrebe obitelji koja tamo živi. Za malu prostoriju bolje je koristiti manji otok, a za prostranu - veći, dužine više od 2 metra. Optimalna veličina otoka u kuhinji je 180 x 90 cm, uz preporučenu visinu od 85 do 92 cm.

Udaljenost koja razdvaja otok od kuhinjske jedinice ili zidova mora biti najmanje 120 cm, što omogućava ne samo udobno kretanje po kuhinji, već i praktično korištenje elemenata skladišnog sustava.


Ako će vaš kuhinjski otok biti stol za blagovanje svakako prije izrade razmislite koje ćete stolice koristiti, kako biste imali dovoljno mjesta oko otoka i kako bi stolice idealno pristajale visini otoka kako biste mogli udobno jesti i sjediti.

Otok u raznim oblicima kuhinja

Postavljanje otoka moguće je u nekoliko varijanti.

L oblik

Ovaj raspored kuhinje postavlja otok koji se  nalazi prema zidu, što je idealno za manje prostore. Naime, postoji prolaz između zida i otoka, no otok je gurnut u stranu kako bi bilo više komunikacije s dnevnim boravkom ili blagovaonom.


Ravna linija

Ravna linija omogućava da otok postavite u sredinu kuhinje. Ovo je idealno u većim kuhinjama gdje imate dovoljno prostora za komunikaciju s ostatkom kuhinje, a da ne zaguši ostatak prostora. U ovom slučaju optimalno je da se na otok postavi sudoper ili ploča za kuhanje.

U-oblik

Za ugradnju stola-otoka u kuhinju s U-oblikovanim rasporedom, trebat će vam velika kuhinja. Može izgledati jako dobro i biti praktična, ali traži najmanje 25 kvadratnih metara.


Što god odabrali i za koji god oblik i funkciju se odlučili, otok je stvarno spas u kuhinji. Osim što daje moćan izgled, kuhinja je urednija jer ima više mjesta za odlaganje stvari, a i kuhanje postaje veći gušt.

Kako odabrati ovlaživač zraka?
Apčiha! Nazdravlje! Situacija svima poznata i redovita, a kada dođu hladniji dani i puno češće.