Kuhinjski aparati koji život znače

Današnji ubrzani život tjera nas da budemo inovativni u iskorištavanju vremena, da sve bude jednostavnije i lakše te da optimiziramo svaki dan koliko god je to moguće.

Posao, škola, djeca, razne aktivnosti i obaveze nerijetko se sudaraju sa našim potrebama i željama, posebno što se tiče prehrane, pa tako često posegnemo za nepopularnim pecivima, fast foodu ili nezdravim grickalicama.

S kuhinjama po mjeri i inovativnim aparatima koji doista rade za Vas, kuhanje nikada nije bilo lakše. Donosimo vam nekoliko prijedloga kakve aparate odabrati u svojoj novoj kuhinji kako bi si olakšali život.


Ploča za kuhanje

Danas na raspolaganju imamo pregršt ploča za kuhanje, plinske i električne, keramičke ili indukcijske. Klasične emajlirane ploče više nisu 'in' jer troše previše energije dok su indukcijske ploče pravi prijatelj Zemlje.

U svakoj kuhinji indukcijska ploča stvara čaroliju puno brže nego obična ploča, jer će zakuhati puno prije s znatno manje potrošene energije. Zagrijava ploču samo ispod posude po principu magnetnog polja što znači da se energija usmjerava ravno na dno posude. Time se izbjegava standardno zagrijavanje grijača, pa ploče, pa posude i onda sadržaja, što je tipično za klasične ploče za kuhanje koje u tom procesu potroše znatno više energije – a time je i račun za struju puno veći.

Naravno, indukcijska ploča radi samo na određenom posuđu kako bi magnetni princip radio. Emajlirano posuđe ili od lijevanog željeza  je najbolje, dok na keramičkom ili staklenom nije moguće kuhati, jer ploča neće prepoznati posudu.

Osim brzog kuhanja i manje potrošnje energije, indukcijske ploče su i najsigurnije. Kako imaju sustav za prepoznavanje sadržaja, ako se nešto pregrije ili tekućina ispari, ploča se automatski gasi.

U svoju novu kuhinju po mjeri ugradite indukcijsku pećnicu i skuhajte zdravi obrok za čas.

Ugradbeni hladnjak

Naravno, kuhinja bez hladnjaka nema baš smisla. Zahvaljujući Nikoli Tesli meso se više ne drži usoljeno u smočnici, pa su nam danas  na raspolaganju razni modeli i dizajni hladnjaka. Bili mali ili veliki, samostojeći ili ugradbeni, hladnjaci su aparati bez kojih je moderan život nemoguć. A s hladnjacima koji imaju integrirane kvalitetne rashladne ladice s dobrom zapremninom, život je još lakši. Jer, kod pripremanja hrane, uvijek možete pripremiti dva ručka i jedan zamrznuti, kao što možete zamrznuti i ako ste previše skuhali.

Kvalitetni hladnjaci danas, osim što su većinom eko firendly, odnosno troše manje energije nego prethodne generacije, imaju i mogućnost produljenja svježine namirnica, što definitivno pogoduje i kućnom budgetu. Zato, kada radite kuhinju po mjeri, ne zaboravite da je odabir kvalitetnog hladnjaka važan dio vašeg kulinarskog putovanja.

Napa

Sigurno ste puno puta poželjeli skuhati špek fileke ili krvavice pa odustali jer bi kuhanjem rastjerali sve ukućane. Neugodni mirisi iz kuhinje često nađu svoj put do ormara i spavaćih soba. Zato je od iznimne važnosti odabrati napu koja će sve te mirise iz kuhinje odstraniti, a vama ostaviti samo ukusno jelo. Popularni bolonjez ili pečene lignje mogu biti gotovi za tren oka, a u stanu će se osjetiti miris svježine i čistoće.

Od zidnih, otočnih ili ugradbenih napa, koju god odaberete ovisno o vašim potrebama i mogućnostima, važno je samo da ju imate.  Inače miris kelj variva nosite u kosi i na odjeći umjesto nekog finog francuskog parfema.


Pećnica

Došao je i taj dan – dan kada više ne moramo ribati svoje pećnice. Nema više ribanja i namakanja nakon obiteljskog ručka omiljene purice s mlincima. Da svojoj 80-godišnjoj baki kažete da postoji pećnica koja se sama čisti, baka bi pomislila da su u to upletene neke vradžbine. No, nema tu nikakve misterije već je u pitanju nova tehnologija koja omogućuje da više ne gubite vrijeme čišćenjem, već to vrijeme potrošite na ispijanje omiljene kave poslije ručka.

Pored toga, moderne pećnice imaju mogućnost pečenja na čak 5 razina podjednako – što znači da u isto vrijeme možete ispeći 5 različitih jela. Osim što ćete postati kulinarska zvijezda svoje obitelji i prijatelja, vjerojatno ćete i dobiti par kilograma viška. No, ono što je najvažnije, nove pećnice su toliko dobre i olakšavaju život da nemate više izlike da ne ispečete sami tu bučnicu.

Mikrovalna pećnica


Zrači, ne zrači, nezdravo, zdravo – to su riječi koje se uvijek pojave kada netko priča o mikrovalnim pećnicama. Možda su nekada i bile upitne sigurnosti, no danas su nedvojbeno neizostavan dio svake moderne kuhinje.

Imaju termičku zaštitu, ravnomjerno se grije hrana i ne suši se, imaju mogućnost dezinfekcije i odlično se ugrađuju u kuhinje po mjeri. Zato, kada Vam se ne da skuhati nešto svježe, pogledajte imate li nešto od jučer i ubacite u svoju mikrovalnu pećnicu. Osim što niste pojeli 'fast food' , niste ni bacili ostatke čime ste doprinijeli svom kućnom budžetu.

Perilica suđa

Vaš glavni saveznik u kuhinji!


Proslava rođendana, neko veće obiteljsko okupljanje, blagdani i zabave su vječiti stres za onoga tko je zadužen za kuhanje i čišćenje. Kako najćešće ta dužnost padne na leđa jedne osobe, dok se drugi zabavljaju, vi perete suđe.

Zato je perilica suđa doista vaš glavni saveznik u kuhinji. Perilicu trebate imati bez obzira da li ste sami ili imate malu obitelj ili veliku. Jer nije samo pitanje pranja suđa već i uštede vode prilikom pranja. Vrijeme koje provedete perući suđe radije provedite u ispijanju čaše finog vina dok perilica radi sav posao za vas.

Perilice posuđa se mogu naći u dvije dimenzije, 45 i 60 cm. Dimenzija ovisi o veličini vaše kuhinje kao i o potrebama. Ugradbene perilice su puno elegantnije jer su sakrivene od pogleda, iako danas postoje prekrasni dizajni samostojećih perilica. Nemojte se bojati da će vam ostati mrlje i da nitko ne može oprati suđe bolje od vas, jer su današnje perilice vrhunske mašine koje štede i vodu i struju i deterdžent, a suđe izlazi blistavo i čisto.

Zaboravi burek - kupi blender!

S prvim zrakama proljetnog sunca, naziru se i oni kilogrami koje smo prikupili tijekom zimskih mjeseci. Prva nam je pomisao - moram smršaviti. Ali kako? Jurnjava života nam ostavlja malo vremena da se posvetimo sebi i svome zdravlju. 

No, s kvalitetnim blenderom, svako jutro može početi s puno energije i zdravlja. Blenderi su najpopularniji mali kućanski aparati i to s razlogom. Za 2-3 minute u svojoj čaši imate odličan i zdrav doručak. Možete miksati skoro sve, od banane i jabuke do smrznutog šumskog voća. Uz dodatak orašastih polodova i mjerice zobenih pahuljica, jogurta ili proteina, napravili ste top doručak koji mogu piti svi ukućani. Koristeći blender za pripremu takvih napitaka, učite i svoju obitelj o zdravoj i raznolikoj prehrani i djeca će vam na tome sigurno biti zahvalna.


Što još nedostaje u Vašoj kuhinji?

Ima tu još par stvari koje će vam pomoći u svakodnevnom kuhanju  poput aparata za vakumiranje, sjeckalice, multipraktik, aparat za kruh ili samostojeći mikser. Možda vam se čini da bi vam kuhinja izgledala kao brod iz Zvjezdanih staza,  ali ovi će moderni  aparati doista olakšati Vašu svakodnevicu i pomoći vam da uz malo truda i još manje vremena osigurate sebi i svojoj obitelji ukusne obroke.

Ako trebate pomoć pri odabiru kuhinjskih aparata slobodno nam se javite i rado ćemo Vam pomoći.

Kuhinja po mjeri ili blok kuhinja - što odabrati?