Koju boju kuhinje odabrati?

Ne možete se odlučiti koju boju kuhinje odabrati? Na prvu bi vam rekli odaberite boju koju najviše volite, ali takva odluka ponekad može biti kobna. Iako je najvažnije da uživamo u onome što volimo treba pripaziti koja boja je prikladna za koje prostorije i kako se ponaša u kombinaciji s drugim bojama kako biste na kraju zaista i uživali u toj svojoj kuhinji.

Koliko je zanimljivo birati boje za kuhinju toliko je i to zaista teška odluka, jer jednom kada montirate svoje ormariće nije ih baš tako jeftino promijeniti.

Na što biste sve trebali pomisliti prije uređenja kuhinje? Kuhinja je obično najposjećenija i najviše korištena prostorija u domu, a u isto vrijeme i veliki izdatak, mogli bi reći jedna od najskupljih prostorija za uređenje. I baš iz tog razloga sigurno ne želite odluku donijeti ishitreno bez da ste razmotrili sve ideje i opcije. Možda ćete dulje planirati sve boje, materijala i detalje, ali sigurno ćete zato dugo uživati i voljeti svoju kuhinju.

Koju boju kuhinje odabrati ovisi o veličini i obliku prostorije, a nekako najviše o vašim željama.  Iako vjerojatno znate što želite postoji veliki izbor nijansi i tonova i još pritom morate uskladiti boju zidova, radne ploče i podova. Puno stvari morate uzeti u obzir.

Za početak prvo odlučite želite li klasičnu ili modernu kuhinju, koliko imate prirodnog svijetla, koliko je velika prostorija? Ako niste sigurni što želite, na Internetu postoji mnoštvo raznih slika kuhinja koje će vam pomoći u odluci. Pinterest, Instagram, a i naš web imaju razne slike kuhinja koje vam olakšati.


Ako imate više opcija, odabir boja zaista može biti frustrirajući. Pogotovo kad znate da je kuhinja centralno mjesto u kojem se okupljate s obitelji i prijateljima i u kojoj želite postići toplu atmosferu.

U pravilu svaka boja se može prilagoditi, ali prije vaše definitivne odluke uzmite u obzir da:

  • boje koje postoje u prirodi imaju smirujući efekt

  • svjetlije nijanse u toplim tonovima prikladne su za kuhinje koje nemaju dovoljno svijetla

  • tamnije nijanse slobodno možete koristiti u dobro osvijetljenim kuhinjama

Ako ne znate koje boje idu prirodno zajedno, majka priroda vam uvijek može biti inspiracija. Plave, zelene, pješčane uvijek idu zajedno. Ako su vam to prežarke boje uvijek se možete odlučiti da jednostavnu  bijelu boju. Bijela vam nikada neće dosaditi, uvijek će izgledati čisto, a i uvijek ju možete začiniti raznim ukrasima. Bež boja će izgledati kao bijela, ali ipak će biti malo toplija od čiste bijele.


Faktor koji je također bitan pri odabiru boje kuhinje je da li je kuhinja zasebna prostorije ili je spojena s blagavaonicom i dnevnim boravkom. Ako je zasebna prostorija stvarno možete pustiti maštu na volju, no ako je povezana s drugim prostorijama bilo bi zgodno složiti harmoniju kako bi postigli složnost i povezali sve dijelove prostorije.

Crvena kuhinja

Crvena je topla boja i dokazano je da povećava apetiti i potiče kreativnost. Crvena boja stvara osjećaj ugode, potiče kreativnosti i intenzivira emocije. Povezana je s energijom, strašću i ljubavlju. Često ljudi odabiru crvene ormariće za kuhinje jer takva kuhinje su vrlo privlačne i atraktivne.Također češće ćemo pronaći moderne crvene kuhinje nego klasične tradicionalne. Ako se bojite da vi nemate dovoljno hrabrosti za crvenu kuhinju uvijek ju možete unaprijed nacrtati u 3d programu i vidjeti je li to zaista ono što želite.





Plava kuhinja

Stvara elegantan i čist izgled, posebno sa svjetlijim nijansama. Istraživanja su pokazala da plava boja učinkovito suzbija apetit. Također nijanse plave djeluju smirujuće i pojačavaju koncentraciju. Plave kuhinje preporučaju se u dobro osvijetljenim i uskim prostorima. S obzirom da je ovo hladna boja dobro ju je kombinirati s bež, crvenom, žutom, narančastom bojom. Ako prozori nisu okrenuti prema jugu već prema drugim stranama svijeta bolje bi dobro plavu koristiti kao boju s kojom ćete naglašavati detalje (zastori, tapete, pločice, svjetiljke).






Siva kuhinja

Boja koju mnogi smatraju hladnom, ali odgovarajuća nijansa može stvoriti modernu i luksuznu kuhinju. Siva boja dobro se slaže s drugim bojama i savršeno se uklapa u bilo koji stil pa ju se vrlo jednostavno može kombinirati. Vrlo je neutralna i ne utječe na percepciju. Nije baš pogodna za loše osvijetljene prostore i ako se ne pogodi dobra nijasa koja se uklopa u prostor možete dobiti monotona i dosadnu kuhinju.





Bijela kuhinja

Ne trebamo puno govoriti o bijeloj boji jer ona se zaista može na razne načine kombinirati i koristiti, s obzirom da je neutralna i slaže se sa svime. Jednako dobro izgleda u tradicionalnim i modernim kuhinjama. Stvara dojam svježine i čistoće, klasična je ali i energična. Otvara prostor i lako se kombinira. Mali prostori postat će veći, a veliki prostori postat će elegantni. Zbog te svoje prilagodljivosti nekima je bijela kuhinja previše jednostavna, a ponekad može stvoriti i hladna dojam i biti vrlo monotona. Nekako je bijela kuhinja uvijek siguran odabir, iako može izgledati sterilno i jednostavno uz malo mašte i detalja lako će postati nešto sasvim novo, prostor u kojem želite provoditi vrijeme.





Žuta kuhinja

Žuta unosi sunce i toplinu, osvjetljava prostoriju i vizualno podiže kuhinju.  Ona je boja veselja i poznato je da potiče apetit. Odličan je izbor za male i mračne prostore jer ih povećava. Ako se želite osjećati mirno i sretno, onda nema bolje boje.  Pazite pri izradi žute kuhinje jer loša kombinacija može postati dosadna i umarati. Nećete pogriješiti ako žutu kombinirate s neutralnim bojama.  Ako zaista volite žutu,a mislite da je previše imati cijelu kuhinju u žutoj boji, onda se odlučite na žute detalje poput polica, zavjesa,  pločica ili dekoracija, koji će vam zasigurno podići kuhinju i dati joj atraktivan štih, a boja koju volite biti će prisutna u prostoriji u kojoj svaki dan boravite.



Zelena kuhinja

Boja koja pozitivno utječe na ljude i dokazano promiče kreativnost bilo da se radi o svijetlim ili tamnim nijansama. Znamo svi da zelena boja opušta i da nam je ponekad dovoljan samo pogled u travu da se malo opustimo.  Uz svoja smirujuća svojstva ova boja pozitivno utječe i na apetit. Odlično se slaže s drvom i bijelom bojom, a svjetlije nijanse zelene vizualno će povećati prostor. Tamne nijanse zelene nisu prikladne za male i slabo osvijetljene prostorije. Pripazite jer se sa zelenom lako može pogriješiti i kuhinja može postati suprotno od svega što zelena boja predstavlja. Ako želite postići vedru, lijepu i opuštajuću kuhinju svakako prije pregledajte mnoštvo kombinacija zelenih kuhinja i naravno obavezno se savjetujte sa stručnjacima u salonima za prodaju kuhinja.






Crna kuhinja

Kada pomislite na kuhinju, crna boja je ili prva ili zadnja koja će vam pasti na pamet. Ako je crna boja prva na koju ste pomislili  sigurno ne volite stereotipe i volite eksperimentirati, a zašto i ne kad su crne kuhinje sve samo ne dosadne i monotone.  Crne kuhinje su zaista posebne i imaju neku posebnu notu težine i ekstravagancije.

Crna boja se lako kombinira sa svim ostalim bojama, ali uz previše detalja izgubit će se njen primarni cilj i može nastati pravi mali kaos boja. Bolje pristaje velikim prostorijama, jer će mali prostor još dodatno smanjiti. Jednako dobro izgleda u klasičnom i modernom stilu, a jedini  veliki nedostatak što se na njoj vide i najmanje mrljice.





Ljubičasta kuhinja

Ljubičasta nastaje miješanjem tople crvene i hladne plave boje pa tako i njen učinak može topli i hladni. S jedne strane dosadan prostor u tren će pretvoriti u atraktivan, a s druge strane loša kombinacija može zaista nagrditi prostor. Najbolje će izgledati u dobro osvijetljenim kuhinjama. Ako imate malu kuhinju trebali biste odabrati svjetlije nijanse. Ljubičasta se odlično kombinira s bijelom, ali i sa žutom koja će odlično istaknuti detalje. Pazite ako ju kombinirate s crnom da ne bi kuhinja postala previše tamna.

Iako postoje pravila koje su boje komplementarne jedna s drugom neka na prvom mjestu bude vaša vizija i vaše želje i uzmite u obzir koliko vremena ćete provoditi u kuhinji. Vodite se onime što vas čini sretnim. Zamislite kako se osjećate svaki put kada uđete u kuhinju i kakve osjećaje vam izazivaju pojedine boje ormarića.



Boje za zidove

Radeći novu kuhinju imate jedinstvenu priliku izraziti svoju osobnost, ali ne zaboravite da je primarna svrha svake kuhinje funkcionalnost. U kuhinji ćete vjerojatno provoditi puno vremena sa svojom obitelji pa ako ne želite dobiti dojam skučenog prostora ne koristiti tamne nijanse za zidove, jer ćete dodatno smanjiti prostor. Svjetlije nijanse, bež i  pastelne boje smirujuće su i zidovi su neupadljivi.


Podovi, pločice i drvenarija

Možda bi bilo najpametnije da prvo odlučite kakav pod želite i onda u skladu s njim počnete s biranjem boja za ormariće u kuhinji. Tamniji podovi dobro se slažu sa svijetlim zidovima. Danas postoje pločice koje odlično imitiraju drvo, a one od tamnog drveta ili imitacije kamena dosita mogu pružiti efekt veće prostranosti.

Rasvjeta

Često se zanemaruje važnost osvjetljenja. Na primjer svijetle kuhinje odlično izgledaju za sunčanih dana, ali možda i ne baš tako dobro za tmurnih jesenskih dana. Ako je prostorija okrenuta prema sjeveru većinom će biti u hladu i tami, dok ona okrenuta prema jugu biti će konstantno osvijetljena i izložena suncu pa treba pripaziti jer svjetlost može dosta izbljediti boju na ormarićima. Prostorije okrenute prema istoku ili zapadu biti će izložene suncu tijekom pola dana.  Svaka boja se drugačije ponaša u različitim dijelovima dana i ovisno o količini svjetlosti s kojom je obasjana.

Jednako važno je voditi računa i o umjetnoj rasvjeti. Led rasvjeta davat će bijelo svijetlo koje može biti puno hladnije o tradicionalnog osvjetljenja ili vintage stila koji je danas sve popularniji.

Gdje god je to moguće, isprobajte svoje izbore boja pod različitim svjetlosnim uvjetima kako biste dobili jasnu sliku kako se koja boja ponaša različitim vrstama i razinama osvjetljenja. Nećete pogriješiti ako tamne boje odaberete za prostorije s umjetnom rasvjetom, a svijetle boje dobro za one s prirodnim osvjetljenjem.


Radna ploča

Radna ploča može zaista jako utjecati na izgled kuhinje. Ponekad može dati onu zadnju iskru savršenosti, a ponekad može toliko nagrditi izgled kuhinje iako je sama kuhinja u osnovi zaista lijepa.  Stoga nemojte olako shvaćati odabir radne ploče.

Radne ploče svjetlijih boja uvijek odlično izgledaju u kombinaciji s tamnom bojom, ali su jednako dobre i sa svjetlijim nijansama gdje daju dojam svježine i čistoće.

Drvene radne ploče ili imitacije drveta pružaju topli i prirodni izgled te su prilično neutralne pa se uklapaju u gotovo svaki stil kuhinje.
Granitne i kamene radne ploče najdugotrajnije su i dobro izgledaju, ali su zato i najskuplje.
Izbor je zaista velik samo treba naći ravnotežu između želja, proračuna i stila.


I za kraj još par pravila kaja bi vam mogla olakšati odluku:

  • svjetlije je obično sigurniji izbor i teško ćete pogriješiti

  • monotoniju možete razbiti kontrasnim ručkicama, bojom zidova, staklenim frontama

  • tamnije nijanse prikladnije su za donje ormariće, a svjetlije za one više koji se montiraju na zid

  • svjetliji ormarići mogu prostoriju učiniti većom, a tamniji su odličan izbor u velikim i dobro osvijetljenim prostorima.

  • svaka boja daje drukčiju atmosferu u vašoj kuhinji pa je dobar savjet da se konzultirate s stručnjacima koji rade u salonima koji će vam dati provjerene i korisne savjete.

Imajte na umu da neutralne boje izgledaju sjajno u svakoj kuhinji, ali nemojte ih birati ako su vam dosadne. Poigrajte se i zabavite se s bojama. Oslobodite se i kombinirajte dok god ne postignete ono što zaista i želite.

Par pitanja koja će vam pomoći u odluci:

  • Koji stil kuhinje želim? Tradicionalnu ili modernu?

  • Da li je vaša kuhinja velika ili mala?

  • Ima li kuhinja dovoljno sunčeve svjetlosti?

  • Koje boje su zidovi u kuhinji?

  • Koje boje su najprisutnije u ostalim prostorijama?

  • Koja boja vas čini sretnima?

  • Želite li istaknuti detalje?

  • Kakvo vam je osvjetljenje u prostoriji?

Isprobajte više kombinacija i kao što kaže Cindy Lauper- pokažite svoje prave boje!

Kuhinjski otok - kako odabrati pravi