Kako odabrati ovlaživač zraka?
Apčiha! Nazdravlje! Situacija svima poznata i redovita, a kada dođu hladniji dani i puno češće.

Kihanje, kašljanje, suha koža i svi ostali problemi s kojima se susrećemo dolaskom hladnijih dana ne moraju nužno biti posljedica Covid- 19 ili neke virusne, odnosno bakterijske infekcije. Možda vaše neprestano kihanje, nelagoda u nosu, suhoća sluznice i kašljanje imaju veze s razinom vlage u vašem stanu ili na radnom mjestu.

Naime, opće je poznato da je vlažnost zraka bitna za ljudsko zdravlje, a paljenjem radijatora, peći ili grijalica, vlažnost zraka u prostoriji značajno pada. To kao posljedicu ima isušivanje kože pa se stalno češkamo po nogama, respiratorne probleme, dehidraciju, a može i uzrokovati astmu.

Iako ljudi već stoljećima koriste stare metode poput postavljanja lonca s vodom na peć, dozera na radijatore, u današnje vrijeme se više oslanjamo na ovlaživače zraka koji nam mogu točno ovlažiti zrak u skladu s prostorom, da vlažnost ne bude ni pretjerana niti preniska.

Vlažnost u prostoriji u kojoj se boravi mora biti između 40 i 60%. Pretjerana vlažnost isto nije dobra jer postaje pogodno područje za razvijanje bakterija, stoga je odabir pravog ovlaživača za vaš prostor od iznimne važnosti.

S ispravnom razinom vlage izbjeći ćete i probleme uzrokovane statičkim elektricitetom.

Stoga, da sljedeći put kada dođete kod kuće ne ugledate prizor lonca s vodom na svojoj peći, donosimo par važnih informacija o tome kakav ovlaživač kupiti sukladno vašim potrebama.

VELIČINA PROSTORIJE

Veličina prostorije je najbitniji kriterij. Naime, isti ovlaživač ne može ovlažiti prostor od 10 i 120 m2. Postoje dakle ovlaživači za manje i veće prostore. Ako želite ovlažiti spavaću ili dječju sobu, onda je stolni ovlaživač sasvim dobar izbor jer on može ovlažiti do 70 m2. Dobra stvar kod stolnog ovlaživača jer što ga možete prenijeti bez problema kada idete na zimovanje ili u vikendicu.

Stolni ovlaživači su malih dimenzija, no imaju i manji kapacitet posude.

No ako želite postaviti ovlaživač u uredski prostor ili na radno mjesto gdje je kvadratura veća od 70m2, onda je preporuka kupiti podni ovlaživač koji će imati dovoljnu snagu da svoj posao odradi kako treba.

A KAKO RADI OVLAŽIVAČ I KOJE FUNKCIJE IMA? 

Ovlaživači s ultrazvučnom tehnologijom:

Posebna tehnologija pretvara vodu u hladnu maglicu, stvarajući jedinstveno ozračje u vašem domu. Membrana u ovlaživaču zraka vibrira pomoću ultrazvuka, pomiče vodu i ispušta sitne kapljice vode s površine. Ventilator zatim uvlači zrak i vlaži ga kapljicama vode te ga nježno u obliku maglice istiskuje prema gore i u vaš prostor. Postoje i jednostavniji ovlaživači na tržištu, no investicija doista nije velika za ovakav uređaj pa je uputno kupiti onaj koji ima najviše korisnih funkcija.

Hladna maglica (Cool Mist):

Ovlaživači s hladnom maglicom se najčešće mogu naći na policama trgovina ili web shopu. Ovakav ovlaživač iz Gorenja ima ultrazvučnu tehnologiju i vrlo je tih, do 38 dB što je sasvim prihvatljivo. Ispuštanjem hladne maglice u prostor, ne samo da ga ovlažuje već ga i osvježava. Doduše, time će sniziti temperaturu prostorije no neznačajno.


Topla maglica (Warm Mist)

Ovi ovlaživači izbacuju toplu izmaglicu koja je vrlo ugodna u prostoru i ne smanjuje temperaturu prostorije, no kako se voda u spremniku mora zagrijavati, taj proces traži malo više struje od onog s hladnom maglicom.

Postoji i opasnost za se spremnik kipuće vode prevrne i nekoga ozljedi, pa treba paziti da se takav ovlaživač ne nađe u blizini djece ili životinja.

Veličina posude

Kapacitet spremnika je jako bitan. Naime, ako imate potrebu da cijeli dan bude upaljen ovlaživač, jasno je da ćete tražiti veći spremnik. Ako palite samo po noći radi lakšeg sna, treba vam manji spremnik. Kupite li ovlaživač s manjim spremnikom, a koristite ga cijeli dan i noć, imat ćete pune ruke posla s punjenjem vodom. Na svakom proizvodu piše koliko sati traje jedno punjenje pa je lako donijeti odluku o veličini spremnika.

Mjerač vlažnosti (Higrometar)

Sad kad imamo i ultrazvučnu tehnologiju, finu maglicu topu ii hladnu, što ne bi imali i mjerač vlažnosti da uvijek znamo kako naš uređaj lijepo ispunjava svoju funkciju. Definitivno preporučujemo kupovinu ovlaživača s higrometrom. Tako ćete uvijek znati da li je u zraku optimalna vlaga. A ovlaživač će, zahvaljujući mjeraču vlage, znati kada da se ugasi i kada da se sam opet upali kako bi održavao vlagu u prostoru.


Sleep mode

Oni zahtjevniji mogu uzeti ovlaživač sa Sleep modom. Tako ga možete podesiti da se ugasi točno onda kada vi želite.

Funkcija ionizacije

Funkcija ionizacije proizvodi anione koji vas čine opuštenijima i budnima. Odabirom ove funkcije počinje proizvodnja aniona. Anioni ili negativno nabijeni ioni imaju velik utjecaj na vaše raspoloženje; oni vas opuštaju i revitaliziraju.

Bitno je i odabrati ovlaživač koji ima gumene nogice kako bi se spriječilo prevrtanje ili pomicanje aparata.

U ovo vrijeme ludila oko Covida 19, jedna od primarnih stvari je držati svoj nos prohodnim, grlo vlažnim i imunitet na visokoj razini. A to ćete svakako postići s ovlaživačem zraka koji će vaše dane učiniti ugodnima i omogućit će vam visoku razinu funkcionalnosti, dok će po noći umiriti vaš san i budit ćete se puni energije.

Što znače simboli na etiketama?