Detaljan vodič za kupnju kuhinje

Za mnoge obitelji kuhinja je najvažnija prostorija u domu. Odabir nove kuhinje jedan je od najuzbudljivijih i najkreativnijih  projekata, ali isto tako može biti vrlo stresan, dugotrajan i skup proces.

Stoga smo pripremili ovaj vodič kako bismo vam pomogli da znate o čemu sve treba razmišljati, na što sve trebate obratiti pažnju te da vam pokažemo ideje i smanjimo dodatne troškove.

Složit ćete se da za dobro planiranje treba odvojiti vrijeme i strpljenje. Uzmite si dovoljno vremena da razmislite što zaista želite kako bi vam proces odlučivanja prošao što ljepše i kako biste uživali u svakom koraku planiranja vaše nove kuhinje.

Funkcionalnost

Pogledajte svoju postojeću kuhinju i napravite popis svih stvari koje vam se sviđaju i popis onih s kojima niste zadovoljni. To može biti: nedostatak radnog prostora, loša kvaliteta, boja ormarića, vrste aparata, loš raspored, preniska kuhinje, teško dokučivi ormarići, nedovoljno prostora za pohranu, teško održavanje i slično. Ako radite svoju prvu kuhinju, zabilježite sve prednosti i nedostatke koje ste vidjeli na kuhinjama svojih prijatelja. Skupljajte slike i ideje te sve zamisli stavljajte na papir, tako ćete olakšati sebi, a i u salonima će vam biti lakše komunicirati s dizajnerima.

Također razmislite o prostoru koji je predviđen za kuhinju. Želite li ga proširiti ili promijeniti. Postavite si pitanja kako, za koga i kada kuhate? Dobit ćete puno odgovora koji će vam olakšati donošenje odluka.


Proračun

Budite iskreni i odredite budget koji si možete priuštiti. Tako vam kuhinjski dizajneri mogu pomoći da odlučite na čemu štedjeti, a na čemu potrošiti više.

Cijena kuhinje

Na cijenu kuhinje uvelike utječu dimenzija i kvaliteta. U Hrvatskoj najčešće cijene kvalitetne kuhinje po mjeri su od 2.000€ do 6.000€. U toj cijeni dobit ćete izvrsnu kvalitetu, dugotrajnost i bezbroj mogućnosti koje želite.

Jeftinije kuhinje najčešće su masovne proizvodnje i niže kvalitete, obično izrađene od iverice i upitne kvalitete okova. Ali i one mogu imati svoju svrhu ovisno o načinu na koji ćete koristiti kuhinju.

Ako želite kuhinju koju ćete često koristiti razmislite da uložite više novca i dobijete bolju kvalitetu, a ukoliko radite kuhinju za apartman ili vikendicu koja će se rijetko koristiti, jeftinija kuhinja možda će vam biti isplativija ako si ju možete prilagoditi prostoru.


Kuhinjski aparati

Odlučite hoćete li ćete koristite postojeće aparate ili ćete kupovati nove? Imajte na umu da danas postoji veliki izbor i da je raspon cijena zaista velik ovisno o kvaliteti i mogućnostima koje nude. Danas postoje aparati koji nude bezbroj programa i funkcija, tako da razmislite kakvi vam aparati zaista trebaju. Kupite samo one za koje mislite da ćete stvarno koristiti i da su vam zaista potrebni.

Specijalizirani saloni s izložbenim kuhinjama i aparatima su ponekad izvrstan odabir jer na jednom mjestu možete dobiti sve informacije od stručnjaka koji se samo time bave. Mogu vam ponuditi ideje koje do sada niste niti razmatrali. Također uvijek provjerite da li je dostava i montaža uključena u cijenu.

Dodatni troškovi

Ne zaboravite uračunati troškove novih instalacija, utičnica, rasvjete, podnih obloga, krečenja zidova, vodoinstalaterskih radova – naravno, samo ako su vam takvi zahvati potrebni.

Odvojite 10% budžeta na dodatne troškove koje ne možete uvijek isplanirati.

Izgled

Ako već imate predviđen prostor onda imate i točne mjere za narudžbu. Pazite da u mjere uključite mjesta za utičnice, odvodne i dovodne cijevi, prekidače, rasvjetu, radijatore i prozore.

Ako ste u gradnji kuće ili stana odlučite prvo kakvu kuhinju želite. Glavni tipovi su: linearni, galerijski, u obliku slova U, u obliku slova L te oblik s otokom.


Vodite računa o klasičnom radnom trokutu koji je vrlo koristan i pomaže u dnevnoj rutini, a odnosi se na raspored  i udaljenost između ploče za kuhanje, hladnjaka i sudopera. Često se ljudi previše orijentiraju na izgled kuhinje, a premalo na funkcionalnosti i lakoću kretanja koje bi trebalo biti jednostavno i bez puno prepreka. Ideja je da su ta tri glavna elementa dovoljno blizu, ali ne preblizu jedan drugome i da zbroj udaljenosti ne iznosi više od 7 m.

Par savjeta:

  • Svoju smočnicu postavite blizu hladnjaka tako da su vam sve namirnice blizu.

  • Perilicu za suđe postavite blizu sudopera jer kada ispirete suđe odmah ćete ga odložiti u perilicu bez dodatnih fleka po podu.

  • Pazite ako vam se perilica suđa otvara nakon završetka pranja da su ormarići pokraj nje napravljeni od materijala koji dobro podnose vlagu

  • Smeće stavite blizu područja na kojem ćete najviše boraviti prilikom pripremanja namirnica i obroka kako biste vrlo jednostavno bacili ono što vam ne treba bez previše hodanja.

  • Pazite da vam napa nije prenisko kako vam ne bi smetala prilikom kuhanja.

  • Obratite pozornost na radnu ploču i fronte, od kojih su materijala i koliko ih je jednostavno održavati.

  • Ako imate malu djecu pazite na izbor ručkica. Integrirane ručkice mogu biti puno bolja opcija od ispupčenih na koje djeca mogu vrlo često zapeti i ozlijediti se. Također ukoliko želite staklene police ili vrata dobro bi bilo uzeti kaljeno staklo koje je otpornije na lom.

Dizajn i stil

Odabir stila vrlo je važan, jer ćete svaki dan uživati u njemu.  Bilo da se odlučite za tradicionalan ili moderan, bitno je da je u skladu s vašim domom i željama.

Boja

Teško možemo reći da postoji najbolja boja. Najbitnije je da izaberete onu koja odgovara vama i vašem prostoru. Postoje neka pravila kod odabira boja, ali ona se naravno ne mogu uvijek primijeniti, jer je to ipak prvenstveno stvar ukusa. Ona na što možete obratiti pozornost je da li vam je prostorija dovoljno osvijetljena ili nije, jer u dobro osvijetljenoj prostoriji možete koristiti tamne boje, dok će se svjetlije kuhinje bolje uklopiti u tamnije prostorije.


Danas je izbor zaista ogroman, možete se igrati bojama i kombinirati stilove koliko želite. U salonima za kuhinje izradit će vam nacrte s vašim idejama pa ćete odlučiti koja kombinacija vam je najbolja. Da li je to prirodno drvo u kombinaciji s crnim lakiranim frontama ili nešto drugo, kombinacija je bezbroj samo trebate reći što želite.

Kvaliteta

Ako želite kvalitetnu kuhinju i da traje godinama izdvojite malo više novca. Kuhinje po mjeri možete u potpunosti prilagodite sebi i imaju puno više mogućnosti od blok kuhinja koje su obično ograničenih mogućnosti i jeftinije.

Kuhinju po mjeri možete naručiti kod stolara ili u specijaliziranim salonima. Velika razlika između njih je što u specijaliziranim salonima dobivate garanciju na materijal i okove. Tvornički izrađene kuhinje dugotrajnije su i prošle su niz certifikacija i testova.

Kuhinjski ormari i vrata

Ovo su skoro najbitnije stvari kada pričamo o kuhinji. Kuhinjske ormare vidimo odmah na prvu i stvaraju nam opći dojam. Uz opći dojam naravno da je bitna i kvaliteta.

Prije konačne odluke provjerite:

  • Da li su elementi tvornički napravljeni, jer to osigurava vrhunsku kvalitetu. Od koji su materijala napravljeni? Je li to iverica, mediapan, šperploča ili puno drvo?

  • Od koje debljine će biti izrađena vrata? Odaberite barem 15 mm debljine vrata ako ne i više. Vrata 18 mm bolje su kvalitete i puno izdržljivija.

  • Koje vrste okova  koriste i kakva im je kvaliteta i dugotrajnost? Provjerite kvalitetu okova i podizača kako vam ne bi brzo vrata počela visiti, a mehanizmi prestali funkcionirati.

  • Mislite na boju i završnu obradu. Hoćete li odabrati mat ormariće koju su prekrasni ili ormariće s visokim sjajem koji su vrlo elegantni, daju prozračan i čist izgled, ali se na njima bolje vide otisci prstiju.

  • Mogu li se podesiti visine polica? Istražite kakve sve kutne mehanizme, ladice i police nude kako bi što bolje iskoristili svoj prostor.

  • Kakve ručkice imaju u ponudi? Kakva im je završna obrada? Razmislite i o jednostavnosti održavanja ručkica. Integrirane ručkice u vratima i zaobljene lakše ćete čistiti od klasičnih ručkica s oštrim rubovima.

  • Mogu li se podnožja ukloniti tako da možete lako počistiti ispod kuhinje?


Radne ploče

Kod odabira radne ploče nije bitan samo izgled nego i kvaliteta i praktičnost. Postoji nekoliko vrsta radnih ploča.
Laminat je pogodan za razne stilova, a može imitirati izgled drva, kamena i najisplativija je opcija. Moderni laminati otporni su na visoke temperature i ogrebotine.

Granit i mramor iznimno su lijepi i otporni, ali su jedne od najskupljih opcija i moraju ih montirati stručnjaci.

Ne zaboravite dogovoriti mjesta i načine spajanja radne ploče kako na kraju ne bi bilo iznenađenja, jer niste zamišljali da će spajanje radne ploče tako izgledati.

Jedan od noviteta koje Nobilia kuhinje nude je da ploča za kuhanje može biti u istoj ravnini s radnom pločom, a da se pritom ne vide nikakvi spojevi.

Sudoperi

Kakav god sudoper imate na umu vjerojatno ćete i naći takav, jer ih možete birati po veličini, obliku, boji i vrsti. Postoje sudoperi od granita, inoxa i mramora.

Bitno je samo da znate da li želite veliki sudoper u kojem možete oprati svoj najveći lonac i da li želite dodatke uz sudoper kao što su daska za rezanje ili cjediljka.

Kuhinjski aparati

Kuhinjski aparati velika su investicija. Ponekad nas ponese preveliki izbora i razne funkcija koje aparati nude pa ukupan iznos premaši budget cijele kuhinje. Ukoliko si to možete priuštiti onda je to super, ali ako vas samo na prvu ponesu sve te savršene funkcije, koje bi svi rado imali, dobro razmislite i odlučite za koje aparate ćete odvojiti više novca, a za koje manje. Pronađite kompromis i uložite više u aparate koje ćete zaista svakodnevno koristiti.


Pećnica i ploča za kuhanje

Ovdje je budget glavni koji odlučuje koju ćete klasu odabrati. Prosječni aparati dobre kvalitete mogu se svugdje naći skoro po sličnim cijenama. Razlika će možda biti u detalju koji je vama bitan ili ne. Obratite pažnju na garanciju koju nude, a dobro ju je i uvijek nadoplatiti ako to brand omogućuje. Već smo skoro svi iskusili da danas aparati puno kraće traju nego prije.

Dosta brandova nudi kombinaciju pećnice i ploče za kuhanje u istom dizajnu. Gorenje tu ima zaista odličan izbor.

Aparati visoke kvalitete i dugotrajnosti ono su što bi svi htjeli imati u svom domu. Kako im je cijena veća tako im je i kvaliteta bolja. Istina da ponekad plaćamo dobru ideju, ali ako samo taj brand nudi tu funkcionalnost  zašto ne bi to i naplatili, jer za svaku robu postoji kupac.

Napa

Odabir nape je također važna odluka. Mirisi i masnoće mogu zaista  biti frustrirajući, a i sam izbor nape utječe na izgled kuhinje.

Mogu biti ugradbene, zidne i otočne. Ugradbene nape neprimjetno se uklapaju u dizajn i skrivene su vratima. Zidne nape su vidljive i mogu biti raznih oblika i dimenzija. Otočne nape obično su najskuplje, ali su tako dizajnirane da podižu cijeli vizualni dojam prostorije. Novitet su integrirane nape u ploči za kuhanje koje su skuplje od klasičnih, ali imaju dosta prednosti. Kod njih neugodne pare od kuhanja ne odlaze u zrak nego direktno idu iz lonca u napu, znatno su tiše od klasičnih napa, jednostavne su za održavanje i ne morate se pogbrljeno držanja jer vam ništa ne smeta u razini glave.


Prilikom odabira razmislite koliko vam jaka napa treba? Imate li prozor u kuhinji ili ne? Jer ako ga nemate svakako investirajte u bolju i jaču. Imate li dimnjak pa će se direktno spajati na njega ili će imati filter. Sve su to detalji o kojima morate razmišljati.

Još par savjeta

Iako vam sada izgleda da ima previše toga na što morate misliti nemojte se previše opterećivati, stvari će se posložiti jedna za drugom. Uživajte u izboru i raznim ponudama koje se nude. Budite strpljivi i na kraju ćete zaista uživati u svakom kutku svoje kuhinje.

Kako bismo vam olakšali od kuda da krenete prvo istražite tko se bavi izradom kuhinja po mjeri, koliko dugo i kakvo je mišljenje o njima.

Posjetite izložbeni salon tako da možete provjeriti kvalitetu. Raspitajte se malo kod prijatelja i poznanika. Provjerite da li su stvarno stručnjaci i da li imaju izložbeni prostor u koji možete doći i razgledati sve što vas zanima i na kraju krajeva razgovarati sa stručnjacima koji vam mogu dati bezbroj savjeta. Iskustvo i stručnost profesionalnog kuhinjskog dizajnera može biti neprocjenjivo za vas. Ako je salon specijaliziran za opremanje kuhinja ne bi trebalo nedostajati savjeta, ako ipak naiđete na osoblje koje nije susretljivo, a iznimno vam se sviđa što nude tražite nekog drugog ili šefa. Nemojte odustati od super ponude samo zato što je netko imao loš dan.

Provjerite gdje se proizvode kuhinje? Koliko je vrijeme dostave? Da li se plaća dostava i montaža? Kolika je garancija? Koji su načini plaćanja?

Napišite si popis svih ideja i pitanja i nosite popis sa sobom. Tako nikada nećete zaboraviti nešto pitati.

Želimo vam puno sreće u planiranju svoje kuhinje i nadamo se da ćete dugo uživati u njoj.


Male kuhinje koje odgovaraju vašem prostoru veličinom i dizajnom