20. Savjeta za uređenje kuhinje

Sigurno ste sto puta u životu rekli „ Da sam to znao prije napravio bi drugačije“. E, pa kako vam se ta rečenica ne bi ponovila kod uređenja kuhinje, donosimo vam 20 savjeta koji će vam olakšati odluke i voditi vas kroz uređenje najvažnije prostorije u stanu ili kući.


1. Budget – definirajte ga

Iako bi ovo trebao uvijek biti prvi korak većina ga zapravo preskoči. Postavite si svoj realan proračun prije nego se upustite u dizajn i uređenje. Imajte jasnu sliku svojih mogućnosti, jer uz pravilan proračun možete postati vlasnik kuhinje kakvu ste oduvijek željeli.

Kuhinja može biti jako skupa, ali isto tako može biti i jeftina, a vrlo funkcionalna. Uvijek dobro razmislite na čemu možete uštedjeti, a u što možete više uložiti.

2. Funkcionalnost – neka vam bude konačni cilj

Sigurno zamišljate svoj idealan kuhinjski oblik ili razmišljate o ludim kombinacijama – i sve je to super, ali ipak najvažnija je funkcionalnost - sve ostalo doći će samo po sebi. Možete kombinirati boje, odabirati savršene materijale i aparate, ali bez funkcionalnosti sve to što ste zamislili izgubit će pravu čar. Jer, kuhinja je prostorija koju najčešće koristimo i neka bude prekrasna, ali i prije svega savršeno funkcionalna.


3. Podovi – ljepota i praktičnost u jednom

Najbolje bi bilo odabrati protuklizne pločice koje su jednostavne za održavanje i čišćenje. Lonci su jako teški i kada padnu mogu slomiti pločicu pa stoga prilikom kupnje birajte čvršće i otpornije pločice koje će duže trajati. Drveni podova su možda ljepši, ali se brže uništavaju i manje su otporni na vodu i masnoće. Danas je toliko veliki izbor pločica da ako ste ljubitelj drveta, a želite dugotrajnost možete kupiti pločice u imitaciji drveta koje mogu prekrasno izgledati i služiti svojoj svrsi.

4. Radni trokut – praktičnost prije svega

Nemojte zanemariti radni trokut koji se odnosi na udaljenost između hladnjaka, pećnice i sudopera. Njihovim pravilnim rasporedom možete si uvelike olakšati kuhanje i kretanje po kuhinji. Više o radnom trokutu možete pročitati na ovom linku.

5. Prostor – iskoristite svaki kutak

Ako vam treba puno prostora za spremanje stvari naručite si ormare do stropa – dobit ćete dodatni prostor, a ujedno i izbjeći brisanje prašine. Ako možete odaberite duboke ladice i izvlačne ormare, jer su pregledniji i lakši je pristup stvarima. Također, napišite si koje sve kućanske aparate želite i pokušajte im unaprijed naći mjesto kako biste spriječili da vam svi aparati bude na radnoj ploči i tako ujedno izgubili i dragocjeni prostor na radnoj površini.


6. Kuhinjski aparati – glavni saveznici

Ako ste odlučili zadržati stare aparate u novoj kuhinji prije konačne odluke dobro razmislite da poslije ne bi žalili. Jer kad ugledate svoju novu kuhinju sa starim aparatima cijelo ushićenje će splasnuti. Izbor je zaista velik kao i raspon cijena tako da sigurno možete pronaći željenu kombinaciju. Iznimka je naravno ako ste nedavno kupili novi aparat koji nema smisla mijenjati. Ne ostavljajte aparate za kraj, jer trebate znati točne dimenzije aparata kada projektirate svoju kuhinju. Ako ste ih već i ostavili za kraj razmislite prije kupnje da ne bi slučajno kupili perilicu koja ima izbočenu ručku a smještena je u kutu pokraj ladica koje se neće moći otvoriti zbog izbočene ručke. Recite svojim dizajnerima točno što ste kupili kako ne bi došlo do pogrešaka.

7. Napa – ostavlja vašu kuhinju svježom i mirisnom

Ako nemate prozor u kuhinji kroz koji će izlaziti svi neugodni mirisi, svakako kupite kvalitetniju i jaču napu. Ako vas muči glasan zvuk nape danas na tržištu stvarno možete pronaći kvalitetne i tihe nape. A ako želite uštedjeti na prostoru i u isto vrijeme imati savršenu usisnu snagu nape onda provjerite Boru – to je napa i ploča za kuhanje u jednom. Cijena joj je viša od prosjeka, ali je učinkovitost neupitna.


8. Rasvjeta - i bi svjetlo!

Vrlo je važna kod pripremanja hrane, kuhanja i za stvaranje ugodne i tople  atmosfere. Često kuhinje nemaju dovoljno dnevnog svjetla i nemaju prozore, ali zato moderna rasvjeta može učiniti čuda. Važno je da su lampe uvijek ispred vas kako sami sebi ne bi pravili sjenu na radnoj ploči. Rasvjetu možete staviti ispod gornjih elemenata, iznad sudopera, iznad kuhinjskog otoka, u elemente. Ma možete što god poželite, a da ta rasvjeta na kraju izgleda prekrasno i služi svojoj svrsi.

9. Utičnice - nikad dovoljno

Sigurno se grozite i na samu pomisao da razvlačite produžni kabel u novoj kuhinji. Pa kako bi izbjegli unaprijed dobro razmislite o svim potrebnim utičnicama. Danas ima mnogo mogućnosti za ugradnju utičnica koje se mogu odlično ukomponirati i biti neprimjetne. Možete ih integrirati u radnu ploču, sakriti u elemente ili jednostavno staviti na zid – samo pazite da ih imate dovoljno.


10. Djeca u kuhinji – opasnost koja vreba

Svi znamo kako djeca znaju biti zaigrana i nestašna pa kako bi ih zaštitili možemo unaprijed isplanirati kuhinju koja je sigurna za obitelj.  Detalji na koje možete obratiti pažnju su:

  • protuklizne pločice

  • zaobljena radna ploča

  • zaobljene ili nevidljive ručkice na elementima

  • podignuta pećnica

  • gumbi na ploči za kuhanje smješteni dalje od dohvata djece

11. Kuhinjski otok - otok za uživanje

Želite li imati otok u kuhinji odredite njegovu funkciju. Ako želite da je funkcija otoka i za kuhanje i za jedenje onda vodite računa da je prostor na kojem se jede dovoljno udaljen od ploče za kuhanje.  Ako je otok samo mjesto za druženje i objedovanje stavite koju utičnicu u njega da imate pristup struji gdje god želite.

12. Ladice - spremnici za sve

Koristite ladice i izvlačne ormare jer oboje imaju svojih prednosti. Ladice omogućuju da vidite pregledno sve što ste u njih spremili, a izvlačni ormari ne zauzimaju puno mjesta i lako možete pristupiti stvarima koje ste u njih spremili. Izvlačne ormare  postavite blizu ploče za kuhanje i mjesta za pripremanje hrane kako bi vam ulje, začini i ostali dodaci bili nadohvat ruke.


13. Pripremanje hrane – najvažniji moment u kuhinji

Dio radne ploče za pripremanje hrane – oni koji vole kuhati neka si naprave  više prostora na radnoj ploči za pripremu hrane. Ako vas muči pitanje kako je u maloj kuhinji to izvedivo, uvjeravamo vas da stručnjaci za dizajniranje kuhinje imaju rješenje kako sve smjestiti u malu kuhinju, a da vam ostane dovoljno mjesta za pripremanje hrane. Razmislite o svojim dnevnim rutinama, pripremate li jutarnje shakove, pijete li kavicu iz aparata za kavu koji svakodnevno koristite, imate li kuhinjskog robota…sve su to možda sitnice koje vam se čine nebitne, ali dobro je unaprijed ih isplanirati i napraviti mjesto u kuhinji za vaše dnevne rutine kako bi dobili funkcionalnu kuhinju.

14. Slavine s produženim crijevom – bez dodatnih kapljica

Živciraju li vas kapljice vode između sudopera i ploče za kuhanje?  To možete riješiti tako da sudoper savite blizu ploče za kuhanje i da kupite slavinu s produženim crijevom i onda jednostavno izvučete slavinu i lonac napunite s vodom  na kuhalištu bez dodatnog kapanja.

15. Noževi na sigurnom mjestu – za Masterchefove

Jedan od super načina je – magnetna ploča. Jednostavno objesite noževe na magnetnu ploču pričvršćenu na pločice i tako ćete odmah pronaći nož koji trebate i noževi neće biti u blizini djece.

16. Mini smočnica - odlično rješenje za spremanje namirnica

Skrivena je u elementu, a police su izvlačne i lako možete doći do bilo koje namirnice. Ima puno kombinacija kako napraviti mini smoćnicu, ova rješenja su skuplja od klasičnih polica, ali štede prostor, pregledna su i olakšavaju kuhanje.


17. Recikliranje – za bolje sutra

Danas je neizbježno i nužno stoga odmah pri planiranju odredite mjesto koje će biti namijenjeno za otpad. Odličan izbor su ladice s odvojenim spremnicima za plastiku, bio otpad, papir, a možete ih ugraditi i u vrata ormarića.

18. Čišćenje – ono što svi najmanje volimo

Matirane završne obrade ormarića ne mažu se toliko koliko ormarići visokog sjaja. Packe prstiju također se više vide na ormarićima visokog sjaja. Svaki kuhinjski materijal ima svoje prednosti i nedostatke – a više o njima možete pročitati na ovom linku. Možda je najpametnije odabrati ono što najviše želite i disciplinirati se da odmah poslije kuhanja obrišete sve fleke.

19. Boje – unose veselje

Prije nego izaberete boju koju želite razmislite kakav će ona ugođaj stvarati i da li to želite, jer kuhinja je ipak prostorija u kojoj provodimo puno vremena.

Svjetlije boje vizualno povećavaju kuhinju pa su dobar odabir za male kuhinje dok tamnije boje smanjuju prostor pa će se dobro uklapati u velike prostore. Poželjno je da je kuhinja uvijek dovoljno osvijetljena pa ako birate tamnije boje onda osigurajte dovoljno rasvjete u kuhinji. Odaberite 2 ili 3 boje i zatražite dizajnere da vam nacrtaju kuhinju kako biste dobili realan prikaz onoga što ste zamislili. Igrajte se s bojama dok ne dobijete svoju savršenu kombinaciju.

20. Unutarnji detalji – pregledno, jednostavno i korisno

Svakako obratite pozornost na unutarnje odjeljke za ladice, police i izvlačne elemente. S njima si možete posložiti kuhinju do savršenstva. Svaka žlica, tanjur, začin, krpa imat će svoje mjesto i bit će vam sve lako dostupno.

I za kraj uvijek potražite savjet - danas stvarno ako samo koristite Google možete pronaći bezbroj ideja za dizajn kuhinje. Pregledajte slike, kombinacije raznih boja, ako želite žive boje ali niste dovoljno hrabri da naručite takvu kuhinju pogledajte mnoštvo objavljenih slika na Pinterestu, Instagramu, Googlu kako bi se ohrabrili. I uvijek možete otići u salone i  kod stručnjaka za dizajn kuhinje koji će vam nacrtati ono što želite kako biste dobili jasnu viziju onoga što ste zamislili. Kod nas u Studiu plus 3D projektiranje kuhinje je besplatno i rado ćemo vam dati bezbroj potrebnih savjeta.

Koji materijal odabrati za izradu kuhinje?