Uobičajene Pogreške pri Kupnji Kuhinje

          Iako kada surfamo ili obilazimo prodajne salone kupnja kuhinje i ne izgleda baš kao neki zahtjevan zadatak, možda ipak i je, ako želimo funkcionalnu kuhinju koja će zadovoljiti sve naše potrebe.

          Pri dizajniranju kuhinje postoje određena pravila kojih se dobro pridržavati kako poslije ne bi bilo “nismo znali”. 

          Oni koji su već kupili kuhinju složit će se sa činjenicom da je kuhinja jedna od najizazovnijih prostorija u domu, a ujedno i jedna od najskupljih stavki pri uređenju doma. 

          Nažalost, mnogi pri kupnji nove kuhinje donesu pogrešne odluke, bilo da se radi o budgetu, kvaliteti ili samo boji, kako bi si olakšali posao. 

          Ako vi niste jedna od tih osoba i želite kuhinju kojoj ćete se uvijek diviti i koja će zadovoljiti sve vaše potrebe onda svakako nastavite čitati, jer donosimo par uobičajenih pogrešaka pri kupnji.



          Nedovoljno Radnog Prostora


          Mnogi vlasnici tek nakon što počnu koristiti svoju novu kuhinju shvate da imaju premalo radne površine. Koliko god kuhinja bila mala, radna površina mora uvijek pratiti vaše kuhinjske aktivnosti. Svakako prije narudžbe razmislite koliko metara radne plohe vam je potrebno i jesu li vam kuhinjski aparati funkcionalno raspoređeni. Ako nemate dovoljno prostora razmislite o šanku koji može biti u produžetku ili nasuprot kuhinje i koji može poslužiti kao dodatna radna ploha. Najvažnije je znati koje su vaše kuhinjske aktivnosti i po tome odlučite kakva vam kuhinja zaista treba. Ako puno vremena provodite u kuhinji i u isto vrijeme pečete kruh i kolače onda naravno da vam treba veća radna površina od nekoga tko većinu vremena provodi izvan svog doma i često naručuje hranu. Nemojte se obeshrabriti misleći da u maloj kuhinji nećete imati mjesta za ništa što želite. Kuhinje se itekako dobro mogu dizajnirati da budu prilagođene baš svim vašim željama. Uz nekoliko korisnih savjeta sve je moguće. Ali, naravno za to će trebati ruka stručnjaka.


          Nedovoljno Prostora za Pohranu


          Jedna od uobičajenih pogrešaka je premalo prostora za spremanje stvari u kuhinji. Često se dogodi da vam se čini da vam je na primjer 4 m kuhinje sasvim dovoljnom, jer tako ima i susjeda Petra i sve joj stane. Ali ne dajte se zavarati, jer susjeda možda ima implementirana odlična rješenja za pohranu koja štede prostor. Osim toga ona možda puno manje vremena provodi u kuhinji od vas i ima puno manje posuđa. Tako da svakako dok dizajnirate kuhinju uzmite u obzir koliko imate posuđa, koliko ste često u kuhinju, koliko imate malih kućanskih aparata koje ne želite imati na radnoj površini, imate li ostavu za namirnice ili sve treba biti složeno u kuhinji itd…


          Ventilacija


          Ovo je možda jedna od onih stvari koja nam često i nije najvažnija pri kupnji kuhinje, a svakako bi trebala biti. Za one koji nemaju prozor u kuhinju to je svakako stavka kojoj trebate posvetiti više pažnje ako ne želite da vam sve miriši po ručkovima i večerama. Informirajte se, jer izbor napa je danas zaista ogroman. Ima ih raznih veličina i jačina, a ako štedite na prostoru, a imate veći budget onda svakako razmislite o integriranoj ploči za kuhanje i napi - sve u jednom. Ovo je odlična stvar, ali svaka ideja košta pa je tako i ovo skuplje od običnih napa. U našim salonima možete se uvjeriti u iznimnu učinkovitost ovakvih sustava, a više o njima možete pročitati na stranici  Bora - ploča za kuhanje i napa zajedno

          Ugradbeni Aparati Tamo Gdje Ja Želim?


          Svi mi imamo svoje navike i različito se ponašamo u kuhinji. Ono što je bitno je da kuhinja bude složena  onako kako nama najviše odgovara. A kako bi to ostvarili najbolje je da uređaji koji se najčešće koriste budu na lako dohvatljivim mjestima za razliku od onih koji se rijetko koriste. Dizajnirajući svoju kuhinju zajedno s ugradbenim aparatima možete stvoriti idealan prostor za vas i obitelj.



          Rasvjeta


          Osvijetlite ono što vam je važno, ne samo da bude lijepo i ugodno, već i osvjetljeno kako treba. Većina vlasnika danas se odlučuje na viseće lampe koje baš i nisu najbolje osvjetljenje za kuhinje. Uz takvo ambijentalno osvjetljenje svakako osigurajte dobru rasvjetu iznad štednjaka, sudopera i radne površine. Ako u kuhinji nemate prozore onda neka vam ovo bude jedna od važnijih stavki. Danas se mogu naručiti kuhinje koje imaju integriranu rasvjetu u ormarićima. Opcija ima puno samo je bitno da naručite ono što je vama potrebno i važno.


          Boje


          Danas su sve više i više moderne tamne kuhinje u kombinaciji sa staklom. I moramo priznati da izgledaju fantastično, odišu elegancijom i podižu cijeli dojam. No, ima jedan problemčić, ako želite u mali prostor smjestiti tamnu kuhinju preporučamo svakako savjet stručnjaka kako ne bi dobili kontra efekt od onoga koji ste zamislili. Također ako prostor predviđen za kuhinju nije baš osvijetljen možda bi vam bila bolja odluka da izaberete kuhinju svijetlijih tonova koji povećavaju prostor i odišu svježinom. 

          Bezbroj je kombinacija i dizajna kada pričamo o bojama. Mogućnosti su ogromne. Stoga pustite maštu na volju, dogovorite termin u salonu kuhinja i isprobajte u programu za crtanje sve kombinacije boja koje želite.

          A ako želite još malo pročitati o bojama kuhinja možete u našem blogu Koju boju kuhinje odabrati?


          Proračun


          Odlično je ako znate koliki vam je budget za novu kuhinju, jer ćete tako jednostavnije donijeti odluke. U salonu ćete reći imam toliko i toliko novca i želim to i to, i oni će vam ako su pošteni napraviti najbolju moguću kombinaciju za novac koji imate. Ako nemate planirani budget onda bi bilo dobro da znate koje su vam okvirne mogućnosti pa vam dizajner može složiti skuplje i jeftinije varijante. Danas kuhinju možete kupiti od 3.000 kn do 200. 000 kn, a što ćete bolje znati vaše želje i mogućnosti to će vam stručnjaci lakše pomoći složiti kuhinju u kojoj ćete uživati svaki dan.


          Mi u Studiu Plus smo zaista ponosni na naše dizajnere koji se iskreno trude pri crtanju svake nove kuhinje. Bez obaveza možete navratiti u naše salone ili dogovoriti termin i uvjeriti se u njihovu stručnost. Biti ćete u sigurnim rukama i dobiti mnoštvo konstruktivnih i kvalitetnih savjeta.


          Sve na jednom mjestu

          Javite nam se i zajedno ćemo odabrati kuhinju i aparate koji najbolje odgovaraju vašem stilu i prostoru.

          Pročitajte i naše ostale objave

          Ugradbeni ili Samostojeći Aparati u Kuhinji?