Što znače simboli na etiketama?

Toliko ste čekali da si kupite haljinu koju već tjednima gledate u izlogu i konačno ste si dali oduška, provukli tu karticu i bili najljepše odjeveni na gala večeri svih kolega i kolegica iz firme. Sve je bilo super do trenutka kada ste pogledali etiketu na haljini, kad ono mnoštvo nepoznatih znakova kako se haljina održava, a vi nemate pojma za većinu njih što znače. Ali ipak dobro je da ste pogledali i da niste stavili haljinu na pranje koje ne odgovara materijali i da ste nakon pranja iz perilice rublja izvukli minicu ili potpuno novu kreaciju zgužvanog uzorka kojoj niti najbolja parna postaja ne može pomoći.

E pa da ne bi imali ovakve probleme donosimo vam vodič svih, baš svih simbola koje možete naći na etiketama, kako biste bili sigurni da radite sve kako treba i kako biste produžili vijek svojih najdražih odjevnih predmeta. Također, danas jako puno tkanina nema čisti sirovinski sastav pa je poželjno pridržavati se uputa na etiketama.

Na svakoj etiketi trebala bi biti navedena vrsta tkanine i svaka etiketa trebala bi sadržavati četiri simbola za pranje, sušenje, glačanje i izbjeljivanje.

Glavni simboli


Lavor/Kadica – mokro pranje
Kvadrat – strojno sušenje
Trokut – izbjeljivanje
Glačalo – glačanje
Krug – kemijsko čišćenje


Simboli za mokro pranje


Ako se odjeća može prati u perilici rublja onda će na etiketi biti ikona lavora/kade, a ako je simbol prekrižen onda se taj proizvod ne smije prati u perilici rublja.

  • Broj unutar kade prikazuje maksimalnu temperaturu na kojoj se smije prati. Temperature pranja su od 3530 C do 95 ° C.

  • Crta ispod kadice znači da treba smanjiti centrifugu.

  • Dvije crte ispod kadice znače blago pranje, normalnu centrifugu i ispiranje.

Simbol kadice s rukom označava da bi se odjevni predmet trebao isključivo prati ručno ili ako vaša perilica rublja ima program za ručno pranje onda možete i u perilici oprati.


Simboli za sušenje


Ako je na etiketi krug unutar kvadrata odjeću možete sušiti u sušilici rublja, a ako je isti taj simbol prekrižen tu odjeću ne biste trebali sušiti u sušilici.

  • Što je više točkica unutar kruga to može biti jača temperatura sušenja.

  • Crte ispod kvadrata s krugom označavaju sušenje osjetljivih tkanina.

  • Ako je na etiketi samo kvadrat to je simbol za prirodno sušenje.

  • Ako su unutar kvadrata okomite linije poželjno je sušiti vertikalno (npr. na vješalici).

  • Vodoravna crta unutar kvadrata to znači da odjeću treba sušiti na ravnoj površini jer bi se odjeća mogla istegnutu ako se drugačije suši.

Simbol sa savijenom tkaninom označava da se predmet smije jače cijediti, a ako je isti taj simbol prekrižen odjeću ne bi trebalo nikako žmikati jer ju se može oštetiti.


Simboli za suho pranje / kemijsko čišćenje


Ako je na etiketi mali krug onda odjevni predmet nije poželjno prati ručno ili u perilici već bi ga trebalo odnijeti u kemijsku čistionicu, a ako je krug prekrižen onda predmetne smije prati u kemijskoj čistionici već ga treba ručno oprati.

  • Crte ispod kruga označavaju koliko je tkanina osjetljiva i koliko bi se mogla skupiti.

  • Slovo unutar kruga označava kemikaliju koja se smije koristiti prilikom čišćenja.


Simboli za glačanje


Broj točkica na simbolu pegle označava temperaturu na kojoj smijete glačati, ako točkica nema možete glačati na bilo kojoj temperaturi.

  • 1 točkica - maksimalna temperatura 110 °C i odnosi se na osjetljive tkanine (svila, vuna)

  • 2 točkice - maksimalna temperatura 150 ° C (sintetika)

  • 3 točkice - maksimalna temperatura 200 ° C (lan i pamuk)

Odjeću ne smijete glačati ako je simbol glačala prekrižen, a ako simbol ima crte koje vire iz dna i prekrižen je, to znači da ne smijete koristiti paru dok glačate.


Simboli za izbjeljivanje


Simbol trokuta označava da smijete izbijeljivati odjeću s bilo kojim izbjeljivačem, a ako je trokut prekrižen znači da se odjeća ne smije izbijeljivati s nikakvim izbjeljivačem, uključujući i deterdžente koji imaju u sebi izbjeljivača.

  • Ako trokut ima dvije crte znači da se smije koristi izbjeljivač na bazi kisika.

Nadamo se da nakon ovog vodiča, u kojem smo pokušali objasniti sve simbole koji se mogu naći na etiketama, nećete više imati problema prilikom pranja i sušenja vaše odjeće.


Pročitajte i naše ostale objave

Vodič za kupnju sušilice rublja
Sušenje rublja je lako, pitaj me kako