Kako odabrati najbolji hladnjak za svoj dom?

Hladnjaci su čuvari naših blaga, hranitelji naših praznih želudaca i jedini pravi prijatelji kada je u pitanju glad. Jer u hladnjaku se uvijek može naći komad pancete, boca pive ili komad finog sira uz fino ohlađeno bijelo vino.

Hladnjaci su uvjerljivo jedini aparat bijele tehnike koji se najviše koristi, zavirivanje u njega je ponekad kao kada gledamo u ormar i razmišljamo što ćemo obući. Pa ga zatvorimo. I onda opet otvorimo. I tako više puta na dan, a ponekad i prekomjerno što se najćešće vidi u spomenutom ormaru i sve većim brojevima odjeće.

No, pljačkali vi svoj hladnjak po noći ili ne, u ovom blogu ćemo vam pomoći da odaberete najbolji ovisno o vašim potrebama koje su najvažnije.

Vrste i veličine hladnjaka

Ako kupujete hladnjak koji stavljate na mjesto starog hladnjaka, onda se ne trebate brinuti oko mjera, sve znate. Uzimate hladnjak koji se može razlikovati visinom i eventualno različitom pozicijom zamrzivača. No, ako premještate kuhinju ili radite potpuno novi razmještaj svih elementa, onda metar u ruke i jako dobro izmjeriti prostor gdje stoji hladnjak. Najvažnije je imati na umu da hladnjak mora imati neometani protok zraka s tri strane te mora biti odmaknut 5 cm od zida.

Izuzetno je važno uzeti u obzir i debljinu vrata. Naime, kod dvostrukih vrata, njihova je debljina nešto veća od standardnih hladnjaka pa je važno ostaviti dovoljno prostora sa strane kako bi u potpunosti mogli otvoriti vrata. Svakako je najbolje mjeriti širinu hladnjka s otvorenim vratima.

Odabir nadalje ide prema samostojećem ili ugradbenom hladnjaku. Obje varijante su odlične, ovisi samo što se vama više sviđa. Naravno, ako je moguće prema rasporedu, držite se praktičnog pravila zvanog „kuhinjski trokut“ kako bi si olakšali raspored i funkcionalnost kuhanja.

Po mogućnosti držati hladnjak podalje od radijatora, pećnice i direktnog izvora sunčevih zraka, jer to može naštetiti funkciji motora i ostalih vitalnih dijelova hladnjaka.


Modeli

Danas imamo hladnjake s gornjim zamrzivačem, donjim zamrzivačem te hladnjake s duplim vratima popularno zvane „side by side“ koji dolaze u raznim varijantama. Svaki hladnjak ima svoje prednosti, a odabir najviše ovisi o tome koliko imate mjesta. Standardni hladnjak dolazi u širini od 60 cm, no danas se sve više proizvode hladnjaci i od 80 cm s jednim vratima radi povećane potrebe za zapremninom.

Side by side hladnjaci su uvijek impresivnog dizajna, a ujedno im je funkcionalnost na zavidnoj razini. Postoje hladnjaci s dvoja vrata, s troja vrata, a u zaista ekskluzivnoj varijanti hladnjaka postoji i posebna ladica u sredini hladnjaka. Standardna dimenzija takvog hladnjaka je 90 cm i izgleda izvrsno u većim kuhinjama, dok bi u manjoj kuhinji takav hladnjak upadao u oko i „pojeo prostor“ kuhinje.


Zapremnina

Kod odabira hladnjaka uvijek se lome koplja oko zapremnine. Dakako, zapremnina je najvažnija stavka svakog hladnjaka i ovisno prema vašim potrebama, odabirete veću ili manju. Možda će partner zahtjevati veću zapremninu kako bi stalo više pive, ali imajte na umu da je potrošnja električne energije veća ako je hladnjak veći. Ako vam realno ne treba 200-250 L hladnjak što je dovoljno za četveročlanu obitelj, onda je svakako bolje uzeti manji, recimo do 200 L. Biti će Vam zahvalna i Majka Priroda, a i vaš novčanik.

Tehnologija prije svega

Nekada je kupovina hladnjaka bila jednostavna, dođeš i kupiš jednog, eventualno biraš veličinu i poziciju zamrzivača. Oni zahtjevniji su mogli odabrati između više boja i to je bilo to. Danas su stvari malo drugačije. Razvojem tehnologije pametnih kuhinja, razvili su se i hladnjaci do te mjere da kupac ne zna što bi odabrao od tih silnih „high tech“ dodataka i ponekad se pita - što će mi to sve?

Hladnjaci danas imaju nevjerojatne funkcije koje održavaju našu hranu sviježom i do 3x dulje nego što je to bilo u nekadašnjim hladnjacima. Znate li da prosječno hrvatsko kućanstvo godišnje baci do 180 kilograma hrane? Osim što je to doista tužno, ujedno je i preskupo za bilo čiji budget. Zato se razvojem tehnologije hladnjaci danas rade s brojnim funkcijama koje omogućavaju da salata ne istrune, mrkva ne omekša, niti da se meso ili riba pokvari, jer ste zaboravili na nj u ladici.

Evo nekih funkcija koje bi bilo super imati u novom hladnjaku:

INVERTERSKI KOMPRESOR

Hladnjaci s inverterskim kompresorom su tiši, imaju duži životni vijek i ekonomičniji su od hladnjaka s konvencionalnim kompresorom. Kada se, kao rezultat otvaranja vrata, temperatura u hladnjaku povisi, inverterski kompresor osigurava brzo i efikasno hlađenje kako bi se spriječilo kvarenje hrane.

ADAPT TECH

Stabilnost temperature u hladnjaku je neizmjerno važna za čuvanje hrane. I vjerojatno su jednoga dana neka mama ili neki tata gledali svog klinca od 14 godina kako gleda u otvoreni hladnjak i razmišlja o smislu života, pritom držeći vrata otvorena po par minuta dok topli zrak ulazi u sve pore hladnjaka i uništava ga. Pa su se sjetili napraviti smart funkciju s memorijom koja bilježi koliko se često vrata otvaraju i kada, hladnjak u tom periodu prilagodi temperaturu kako bi održao stabilnost i svježinu. Pa sada i vaš teenager može kontemplirati o životu bez bojazni da će vam pokvariti frižder.


MULTI FLOW 360

Ventilacijski sustav koji ravnomjerno distribuira zrak na svakoj polici što održava svježinu unutar rashladnog dijela hladnjaka. To je funkcija koja će svakako osigurati svježinu namirnica i ne kupujte hladnjak koji nema tu funkciju. To je „must have“.

SUPER SILENT

Ali stvarno je tih do te mjere da se morate koncentrirati u tišini da bi čuli kako hladnjak radi. Za one koji imaju spojen boravak s kuhinjom, ova je funkcija također neizostavni dio vašeg novog hladnjaka. Sigurno nije ugodno sjediti na kauču i piti fino rashlađeno vino i slušati neku laganu glazbu dok vam hladnjak bruji. Ili ako spavate u boravku, onda je glasni hladnjak noćna mora koja ne prolazi. Investirajte koju kunu više i uzmite hladnjak s ovom funkcijom.

NOFROST

Ok, sasvim je jasno da ne možete kupiti hladnjak bez ove funkcije. Ovo je možda najznačajnija funkcija svih novih hladnjaka. Nema odleđivanja, nema leda, nema otapanja i sve one silne gnjavaže koja ide s tim. Namirnice se u zamrzivaču ne lijepe jedna na drugu, ostaje nam više prostora i sve izgleda urednije. Ali se i dalje može dogoditi da zalijepite jezik za zamrzivač, pa upozorite klince da ne ližu stjenke zamrzivača u nadi da će se rashladiti.


FAST FREEZE

Brzo zamrzavanje namirnica je funkcija koju možete i ne morate imati, nije nešto posebno bitna osim ako niste opsesivni kuhar pa imate puno hrane za zamrzavanje, jer pretjerujete s porcijama.

ZERO ZONE Ladica

Ova ladica služi za pohranjivanje mesa i ribe te drži namirnice i do 3x dulje svježima od običnog hladnjaka.

FRESHACTIVE Ladica

Temperatura u ladici je niža nego u ostatku hladnjaka pa je idealna za čuvanje mesa, ribe i morskih plodova.

CHRISP ZONE Ladica

Održava namirnice svježima i vlažnima stoga je idealna za držanje voća i povrća.


LEDOMAT

Integrirani ledomat u hladnjaku vam zapravo ne treba, ali ako želite impresionirati sebe i druge, onda je ledomat prava stvar koja će vašoj kuhinji dati dašak luksuza.

CONVERTACTIVE

Prostor zamrzivača jednostavnim pristiskom na tipku pretvara se u običan hladnjak omogućavajući tako npr. više prostora za hlađenje pića ako imate zabavu.


Energetski razred

Mislim da je jasno da su A++ hladnjaci najbolji i da tu nema dileme. Ne kupujte hladnjake koji nisu u A razredu.

Kupovina hladnjaka je značajna investicija i taj se aparat, kao i svaki drugi kuhinjski aparat, kupuje na duže staze. Garancije na hladnjak su najčešće do 5 godina, dok su na inverterske kompresore na nekim modelima i do 10 godina. Stoga, uputno je kupiti što kvalitetniji hladnjak koji će vam uštediti na potrošnji struje, produljiti svježinu namirnica i lijepo izgledati.

Kod odabira boje i materijala, pazite samo na modele koji ostavljaju prstiće, jer je to muka za čišćenje. Znam jer imam jedan takav kod kuće.

Biti ili ne biti, kod hladnjaka nema dileme. Najvažnije je, da je u njemu baš uvijek sve svježe.

Stolarske ili tvorničke kuhinje po mjeri?